Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Παράταση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε χτες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ), επικυρώνεται η δίμηνη παράταση του σημερινού μνημονίου και της συνοδευτικής με αυτό δανειακής σύμβασης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κατατεθεί στη Βουλή, στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Τυπικά, δηλαδή, η απόφαση της παράτασης (μέχρι 28 Φλεβάρη 2015) είναι ήδη γεγονός, ανεξάρτητα από τις όποιες προβλεπόμενες διαδικασίες σε επίπεδο Βουλής.

Στην επικύρωση της πρόσφατης απόφασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) προχώρησε χτες και η γερμανική Βουλή, με την υπερψήφιση της παράτασης κατά 2 μήνες του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος για την Ελλάδα. Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το στήσιμο της «προληπτικής» γραμμής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, ζήτημα το οποίο θα επανέλθει για τελική έγκριση στα τέλη Γενάρη 2015. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι βουλευτές του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» (χριστιανοδημοκράτες - σοσιαλδημοκράτες) καθώς και οι «Πράσινοι», ενώ «κατά» ψήφισαν οι βουλευτές της «Die Linke». Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καθώς και άλλα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εστίασαν τις τοποθετήσεις στον όρο για «επιτυχή ολοκλήρωση» του σημερινού αντιλαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Κ. Σνάιντερ σημείωσε πως «δε θα υπάρξει αλλαγή των όρων του μνημονίου», σε περίπτωση που αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι η «παράλληλη έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) σε συνδυασμό με τη δίμηνη τεχνική παράταση του Προγράμματος αποτελεί μία έμπρακτη αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Γιούρογκρουπ, προϋπόθεση για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» (μετά και τη λήξη της παράτασης, στο τέλος Φλεβάρη) είναι να ολοκληρωθούν τα «μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν» καθώς επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Το Γιούρογκρουπ κάλεσε «τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ