Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πνίγεται» περιβαλλοντικά η περιοχή του Πειραιά

Ημερίδα διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Περάματος

Η ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Νομαρχία Πειραιά και ο Δήμος Περάματος.

«Η υποβάθμιση του Πειραιά συνεχίζεται, η αποβιομηχάνιση είναι τρομακτική. Το ψευτοδίλημμα ανάπτυξη, απασχόληση ή περιβάλλον είναι γνωστό. Στον Πειραιά δεν υπάρχει ανάπτυξη, η απασχόληση συνεχώς μειώνεται και το περιβάλλον υποβαθμίζεται», τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος. Στο ερώτημα εξάλλου εάν έγινε κάποιο έργο στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι τα μόνα έργα που έγιναν ήταν για την εξυπηρέτηση του ΟΛΠ. Κατά τα άλλα στο Δυτικό Πειραιά 300.000 άτομα που θέλουν να πάνε στη Σαλαμίνα, 5.000 - 7.000 αυτοκίνητα του ναυστάθμου και οι κάτοικοι της περιοχής εξυπηρετούνται από ένα και μόνο δρόμο. Ο δεύτερος ακόμα κατασκευάζεται...

Προ πενταετίας ο Κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί ότι το 2001 θα είχε φύγει και το τελευταίο καζάνι από το Πέραμα. Σήμερα όλα είναι ακόμα εκεί. Το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, βεβαίως έχει συμβάλει στη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην αναγέννηση του Σαρωνικού. Δεν έχει όμως λυθεί το πρόβλημα της λάσπης και των οσμών από τις οποίες υποφέρουν οι κάτοικοι του Περάματος όταν φυσά νοτιάς. Ο ΟΛΠ με την τρίτη προβλήτα που θέλει να κατασκευάσει, θα καταστρέψει ολοκληρωτικά όλη την περιοχή.

Ο Γ. Πατσιλινάκος είπε ακόμα ότι η περιοχή της παλιάς χωματερής, ένας χώρος 5.000 στρεμμάτων, που θα μπορούσε να γίνει δασικό πάρκο και ήδη έχουν διατεθεί 4,5 δισ. δρχ., κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων. Τέλος αναρωτήθηκε μέχρι πότε το Σχιστό, η πύλη του Πειραιά, θα παραμένει στα σημερινά χάλια. «Να γίνει κίνημα των φορέων του Πειραιά. Να αντισταθούμε στις ανάγκες της αναδιάρθρωσης του κεφαλαίου», κατέληξε.

Στα βυρσοδεψεία που εξακολουθούν να λειτουργούν διασπαρμένα μέσα στον αστικό ιστό, με σοβαρές χωροταξικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, στις δεξαμενές στο Πέραμα, και στη διακίνηση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων από το λιμάνι του Πειραιά, αναφέρθηκε η νομάρχης Μαίρη Τσανάκη. Υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις της πολιτείας για το χωροταξικό νοικοκύρεμα του Πειραιά είναι ανύπαρκτες, ενώ η κατασκευή δύο μονάδων καταστροφής τοξικών στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα που ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο δε βρίσκεται καν στο στάδιο της προέγκρισης του χώρου που θα γίνουν. «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιά είναι αποφασισμένη να αναλάβει εντονότερες πρωτοβουλίες πίεσης προς την κεντρική εξουσία, ενέργειες συντονισμού όλων των φορέων του Πειραιά, αλλά και δράσεις αφύπνισης και ενεργοποίησης των πολιτών, με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιφέρεια», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ