Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σπάει την πέτρα, πνίγει τον αέρα

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στο Θριάσιο είναι τα ίδια τα νούμερα που παρουσίασε ο Αναστάσιος Χρηστίδης, προϊστάμενος του γραφείου ελέγχου ρύπανσης του αναπτυξιακού συνδέσμου της περιοχής.

Λειτουργούν: Δύο διυλιστήρια, δύο χαλυβουργεία, δύο τσιμεντοβιομηχανίες, μία βιομηχανία πυρομαχικών. Αλλες 10 εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών και αερίων καυσίμων, 4 προβλήτες διακίνησης υγρών και αερίων καυσίμων, 3 μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων, πολλές χημικές βιομηχανίες όπως επίσης και παραγωγής πλαστικών και ελαστικών, λατομεία και πολλές μικρότερες μονάδες σε ένα σύνολο περίπου 2.000 επιχειρήσεων κι αυτά με στοιχεία του ' 95.

Ενδιαφέρουσα και η διαπίστωση: Σε αντίθεση με το λεκανοπέδιο όπου το αυτοκίνητο θεωρείται πρώτη πηγή ρύπανσης, στο Θριάσιο διαπιστώνεται ότι η βιομηχανία διοχετεύει στον αέρα: 17.835 τόνους το χρόνο αιωρούμενα σωματίδια, 3.354 τόνους οξείδια του Αζώτου, 8.523 τόνους διοξείδιο του θείου, και 4.911 τόνους υδρογονάνθρακες. Που αντιστοιχούν σε ποσοστά ρύπανσης από 75% ως 99,8% με τα υπόλοιπα να ανήκουν στη ρύπανση από το αυτοκίνητο.

Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παρουσίασε ο γεωχημικός Δημήτρης Κατσίνης: Ερευνα που έγινε σε μήκος 6 χιλιομέτρων στην παραλία αποκάλυψε ότι σε βάθος 1,5 μέτρου στη γη υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων. Βρέθηκε μάλιστα πλήρης σειρά από αιθάνιο ως κανονικό πεντάνιο γεγονός που μαρτυρά ύπαρξη πετρελαιοειδών σε βάθος.

Στον αρχαιολογικό χώρο διαπιστώθηκε μείωση της αντοχής των πετρωμάτων από τους υδρογονάνθρακες που εγκλωβίζονται στους πόρους της πέτρας.

Επίσης, πετρέλαια από την εξέδρα φόρτωσης περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και έρχονται σε επαφή με τις βάσεις των αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ