Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Μπροστά, για ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών

Την Πέμπτη 14 Ιούνη η νέα πανελλαδική απεργία του κλάδου

Την απόρριψη κάθε μορφής «κοινωνικού διαλόγου» και τη συνέχιση του αγώνα για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων των εργαζομένων εκφράζει η νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνο η διατήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά, κυρίως, η διεκδίκηση μέτρων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες τους. Κυρίαρχα αιτήματα της απεργίας είναι η υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Ο «Ρ» βρήκε και συζήτησε για τη σημασία αυτής της απεργίας με τρεις οικοδόμους - ενεργά μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος - τον Κ. Χαντζιάρα, πρόεδρο της Εργοταξιακής Επιτροπής Εργαζομένων της Αττικής Οδού (από το Χαλάνδρι μέχρι και τα Λιόσια), τον Γ. Νιέρη, μέλος ΔΣ του Παραρτήματος Οικοδόμων και πρόεδρο του Συμβουλίου Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας στο ΜΕΤΡΟ, και τον Γ. Λαμπρόπουλο, πρόεδρο του Παραρτήματος Οικοδόμων Αμαρουσίου - Μελισσίων - Πεύκης.

Ο Γ. Νιέρης, αναφερόμενος στον «κοινωνικό διάλογο», επισημαίνει ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία μας διδάσκει πως ο διάλογος ήταν αυτός που κάθε φορά έστρωσε το δρόμο για να αφαιρεθούν τα κεκτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τέτοιοι διάλογοι οδήγησαν για παράδειγμα στο μίνι ασφαλιστικό ή στο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, που χτυπήσανε και χτυπάνε το βιοτικό μας επίπεδο. Επομένως, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο αγώνας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Στη συνέχεια απαντώντας σε όσους καλλιεργούν τον εφησυχασμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μας λέει πως είναι επιβεβλημένο «οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Γι' αυτό, ακόμα και τις καλοκαιρινές άδειές μας τις έχουμε ρυθμίσει έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα εργαζόμενοι σε ετοιμότητα».

Ο Κ. Χαντζιάρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τους εργαζόμενους στην Αττική Οδό, υπογραμμίζει πως «σε όσα γιαπιά και εργοτάξια πάμε περιοδείες, βλέπουμε ότι η διάθεση των εργαζομένων έχει αλλάξει. Ειδικά τον τελευταίο καιρό οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν δώσει φτερά στους εργαζόμενους που πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν να φρενάρουν τον αγώνα. Ομως πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι όπως και το προηγούμενο διάστημα θα βγουν και πάλι μπροστά». Ακόμα ο Κ. Χαντζιάρας ανέδειξε ορισμένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των κατασκευών, λέγοντας ότι απαιτείται μείωση και όχι αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γιατί ακόμα και στα 58, που είναι σήμερα πολλοί οικοδόμοι, δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ακόμα ανέφερε το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των αλλοδαπών, που ενώ πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, δεν μπορούν να ασφαλίσουν τις οικογένειές τους.

Τέλος, ο Γ. Λαμπρόπουλος, μιλώντας για τους στόχους της απεργίας, έκανε καθαρό πως «εμείς δε θέλουμε μόνο να υπερασπιστούμε την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και να τη διευρύνουμε. Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και η υγεία, η πρόνοια. Η οικοδομή είναι ένας χώρος πολύ δύσκολος, πολύ επικίνδυνος. Καθημερινά έχουμε ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα», ενώ αναφερόμενος στις διαθέσεις των εργαζομένων επισημαίνει ότι «τώρα τελευταία το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό. Ο κόσμος έχει πάψει να πιστεύει στο διάλογο και δείχνει ότι θέλει να αγωνιστεί. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση απάντηση στην ενορχηστρωμένη επίθεση (2006-05-26 00:00:00.0)
Ολα τα σφυριά χτυπάνε για την επιτυχία της (2006-05-13 00:00:00.0)
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! (2002-03-10 00:00:00.0)
Σύγκρουση και ρήξη με τις αντεργατικές επιλογές (2000-12-06 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα (2000-11-29 00:00:00.0)
Πανοικοδομική απεργία αύριο (1997-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ