Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικαίωμα και επιλογή η μητρότητα

«Η ΟΓΕ, το δημοκρατικό γυναικείο κίνημα θεωρεί τη μητρότητα δικαίωμα και επιλογή, αλλά όχι επιβεβλημένη υποχρέωση για τη γυναίκα». Η επισήμανση αυτή έρχεται ως απάντηση στις σκοταδιστικές, αντιδραστικές αντιλήψεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι η γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει «εάν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει»!

Η ΟΓΕ υποστηρίζει ότι «το δικαίωμα της γυναίκας να ελέγχει το αν και το πότε θα γίνει μητέρα, είναι αδιαπραγμάτευτο. Από την άλλη, πιστεύει ότι πρέπει να γεννιούνται επιθυμητά και ευτυχισμένα παιδιά, από υγιή γονεϊκά περιβάλλοντα, ανεξάρτητα από τον τύπο της οικογένειας, μέσα στον οποίο μεγαλώνουν. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η καλύτερη γνώση για τις μεθόδους αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού, που θα παρέχεται δωρεάν και οργανωμένα από αντίστοιχα κέντρα με την ευθύνη της πολιτείας, ενώ με την ευθύνη της πολιτείας θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται η διακοπή της ανεπιθύμητης κύησης, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της γυναίκας».

Βεβαίως, η ΟΓΕ διεκδικεί και παλεύει για όλα εκείνα τα μέτρα, όλες εκείνες τις συνθήκες που θα προστατεύουν την έγκυο γυναίκα, τη μητέρα και το παιδί στο εργασιακό της περιβάλλον, όλα εκείνα τα μέτρα, που δε θα θέτουν στη γυναίκα το δίλημμα ανάμεσα στην εργασία και στη δημιουργία οικογένειας, που θα παρέχουν διευκολύνσεις στην εργαζόμενη μητέρα, στον εργαζόμενο γονιό, ανεξάρτητα από το φύλο του, ώστε να μεγαλώσει σωστά το παιδί του. Παλεύει εναντίον εκείνων των νοοτροπιών που θεωρούν τη μητρότητα ιερή αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια του γάμου και καταδικάζουν την ανύπαντρη μητέρα ή τις μονογονεϊκές οικογένειες. Αγωνίζεται η ΟΓΕ για όλα αυτά τα ζητήματα, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν μπορούν να λυθούν οριστικά μέσα στα πλαίσια μιας σκληρής ανταγωνιστικής κοινωνίας --μιας κοινωνίας όπου τα πάντα ρυθμίζουν οι νόμοι της αγοράς και την οποία διοικούν τα πολιτικά κόμματα που τους ασπάζονται, οι ίδιοι αυτοί νόμοι που καθιστούν αντικείμενο τον άνθρωπο γυναικείου φύλου, που διασπούν και φέρνουν σε αντιπαράθεση τις ιδιότητές του-- αλλά σε μια άλλη κοινωνία που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες στο τρίπτυχο εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος (2016-12-24 00:00:00.0)
Αφιερωμένη στα 40 χρόνια δράσης της η ατζέντα για το 2016 (2016-01-01 00:00:00.0)
Στον καπιταλισμό εργασία και μητρότητα βρίσκονται σε αντίθεση (2010-09-08 00:00:00.0)
Επιβαρύνει πολλαπλά τις εργαζόμενες (2010-04-20 00:00:00.0)
Μέρα λαϊκού ξεσηκωμού η 8η Μάρτη (2010-02-23 00:00:00.0)
Αναγκαία η ταξική πάλη (2010-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ