Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τις συντάξεις τους

Μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών

Με τη διαρκή μείωση των συντάξεών τους και το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου τους είναι αντιμέτωποι οι 1.040 συνταξιούχοι του πρώην Ταμείου Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων, που τώρα λειτουργεί στη Δ' Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών, στο ενοποιημένο Ταμείο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Για τα προβλήματα αυτά, απόρροια της κλιμακούμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης στο σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Χρήστο Πισπιρίγκο, πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών.

-- Ποιες είναι οι συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων για το Ταμείο σας;

-- Οταν εργάζονταν, οι συνταξιούχοι του Ταμείου μας, οι εισφορές τους παρακρατούνταν επί του συνόλου των αποδοχών. Ομως ο υπολογισμός των συντάξεων γινόταν με συντάξιμες αποδοχές υποδεέστερων ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να βγαίνουν με πολύ μικρές συντάξεις. Η οικονομική τους κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, του επιδόματος άδειας.

Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν μειώσει τις κύριες συντάξεις έξι φορές, σχεδόν το ίδιο και τις επικουρικές. Εάν συνυπολογιστούν τα χαράτσια, η φοροληστεία, η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, έχουν φθάσει σε σημείο εξαθλίωσης.


-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα αποθεματικά και τις συντάξεις;

-- Η κατάσταση του Ταμείου μας, που ποτέ δεν επιχορηγήθηκε από το κράτος, το Φλεβάρη του 2012, δηλαδή πριν το «κούρεμα» των αποθεματικών, ήταν η εξής:

Ολοι οι κλάδοι του Ταμείου μας είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου περίπου 112 εκατομμύρια ευρώ, που έληγαν από το 2012 έως το 2017, και σε μετρητά περίπου 64 εκατομμύρια, στην ίδια τράπεζα. Με αυτά υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν οι συντάξεις για περίπου τέσσερα χρόνια, χωρίς να μπει ούτε ένα ευρώ έσοδο στο ταμείο. Το ίδιο ίσχυε και για τους άλλους κλάδους και μάλιστα για περισσότερα χρόνια.

Μετά το «κούρεμα» από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά 53% και την αναγκαστική μετατροπή του υπόλοιπου των ομολόγων που έμειναν σε νέα ομόλογα, τα οποία λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042, άφησαν το Ταμείο χωρίς αποθεματικά, χωρίς χρήματα. Παράλληλα, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα έσοδα της Δ' Διεύθυνσης, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της κυκλοφορίας των εντύπων, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις συντάξεις. Ηδη, ο κλάδος σύνταξης για να απονείμει συντάξεις δανειοδοτείται από άλλους κλάδους της ίδιας Διεύθυνσης.

Σαν Σύνδεσμος, αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε αναπτύξει δραστηριότητες προς όλες τις κατευθύνσεις, έχοντας τη στήριξη των μελών μας. Εχουμε οργανώσει συνελεύσεις, συσκέψεις και μια σειρά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις. Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία, κάνουν πως δε μας γνωρίζουν! Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν χρωστούσανε και δε χρωστάνε τίποτα και σε κανένα. Οχι απλώς δεν χρωστάνε, αλλά τους χρωστάνε.

-- Ποια αιτήματα διεκδικεί ο Σύνδεσμός σας;

-- Διεκδικούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απρόσκοπτη απονομή των συντάξεων. Να επιστραφούν οι απώλειες από το «κούρεμα». Να γίνει ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, χωρίς να χαθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Να ανακληθούν όλες οι μειώσεις στις συντάξεις, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Ταμείου σε προσωπικό.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι για όλα τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα που αφορούν στους συνταξιούχους και όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Πρέπει όλοι και όλες να βάλουμε ένα λιθαράκι, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση που θα σαρώσει όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα, μαζί με την πολιτική τους. Πολύ χρήσιμο είναι να θυμόμαστε ότι οι κατακτήσεις στο παρελθόν έγιναν με αγώνες. Από πάνω ποτέ και πουθενά δεν δόθηκε τίποτα από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από τη λαϊκή πάλη και τώρα μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει. Μην περιμένουμε σωτήρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ