Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταλμα για τη σύλληψη του Γκιουλέν

Κατηγορείται για σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία βεβαιώνει η έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ σχεδόν την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης περιγράφει τον Γκιουλέν ως «τον ηγέτη μιας εγκληματικής οργάνωσης γνωστής ως "Κίνημα Χιζμέτ" που έχει δομές στα ΜΜΕ, στην οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό κατά παράβαση των νόμων και των κανονισμών».

Σύμφωνα με το ένταλμα, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 Δεκέμβρη, ο Γκιουλέν κατηγορείται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συκοφάντηση που οδήγησε σε άδικη προσαγωγή, στέρηση ελευθερίας μέσω βίας, απειλής και απάτης.

«Δεσμευόμαστε ότι θα κόψουμε τα χέρια όποιου προσπαθήσει να καταχραστεί τους εθνικούς μας πόρους, ακόμα κι αν είναι ο αδελφός μας», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Αγκυρα. «Θα σταματήσουμε επίσης όσους προσπάθησαν να επιτεθούν στην εθνική βούληση με ψευδείς ισχυρισμούς για διαφθορά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις διώξεις που είχαν γίνει μετά τον περσινό Δεκέμβρη σε βάρος συνεργατών και συγγενών του νυν Προέδρου, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, που η κυβέρνηση εμφάνισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως συνωμοσία εναντίον της.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Γκιουλέν και ο ανοιχτός προσδιορισμός του «Χιζμέτ» ως «τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης» αναδεικνύουν το «χάσμα» που χωρίζει σήμερα τους δύο άλλοτε στενούς συνεργάτες Γκιουλέν και Ερντογάν. Αναλυτές έχουν συνδέσει επανειλημμένα αυτή τη «ρήξη» με αλλαγές και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας (βλέπε σχέσεις της με ΗΠΑ). Οι διάφορες μερίδες της τουρκικής αστικής τάξης αντιπαρατίθενται ως προς το ποιες συμμαχίες πρέπει να αλλάξουν και ποιες πρέπει να διατηρηθούν, σε μια Μέση Ανατολή και μια ευρύτερη περιοχή όπου ήδη οι ανακατατάξεις και οι διεργασίες είναι έντονες.

  • Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 100 διαδηλωτές το Σάββατο, στη διάρκεια κινητοποίησης που οργάνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων στην Κωνσταντινούπολη, ενώ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τη διαδήλωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ