Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Ρωσία ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής

ΜΟΣΧΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντονη ανησυχία για το σημερινό αδιέξοδο που παρατηρείται στο μεσανατολικό ζήτημα από την έλλειψη μίας σοβαρής διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης εξέφρασε, χτες, στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της παλαιστινιακής πλευράς, Σαέμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόηση και την υποστήριξη της Μόσχας στην επιθυμία του Παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, σημειώνοντας το σχέδιο απόφασης για το Παλαιστινιακό που υποβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα με την έλλειψη νέας ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγματευτικής διαδικασίας, οι συχνές προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών αυξάνουν επικίνδυνα την ένταση. Νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, ισραηλινά αεροπλάνα εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή, που έγινε με αφορμή τη ρίψη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ την Παρασκευή, ήταν η πρώτη που πραγματοποίησαν στην περιοχή οι κατοχικές αρχές από τον τερματισμό της φονικής επίθεσης «Προστατευτική Αιχμή» με την υπογραφή εκεχειρίας στο Κάιρο στα τέλη Αυγούστου.

Το ίδιο 24ωρο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σημείωναν τις δραματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται από τους λεγόμενους διεθνείς «δωρητές», που είχαν υποσχεθεί τον Οκτώβρη 2,7 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, η οποία καταστράφηκε το περασμένο καλοκαίρι από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο αντιπρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουστάφα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε «μια πένα» από μεγάλους δωρητές όπως το Κατάρ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης στην περιοχή εξελίσσονται με «ταχύτητα σαλιγκαριού»...

Η άφιξη 220 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας από το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε μικρή ανακούφιση, ενώ περίπου 630 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να μεταβούν στην άλλη πλευρά των συνόρων αδράχνοντας την ευκαιρία από το προσωρινό, διήμερο άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ