Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η κρίση βαθαίνει

ΜΟΣΧΑ.--

«Ενέσεις», προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης (που επιδεινώθηκαν από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και τις κυρώσεις λόγω Ουκρανίας), κάνει η ρωσική κυβέρνηση στην καπιταλιστική οικονομία. Χτες δόθηκε εντολή σε μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν δολάρια για να σταματήσει η περαιτέρω μεγάλη πτώση του ρουβλιού. Στον κατάλογο των μεγάλων εταιρειών περιλαμβάνονται και ο ενεργειακός κολοσσός «Γκαζπρόμ», οι πετρελαϊκές «Ροζνέφτ» και «Ζαρουμπεσνέφτ» και οι παραγωγοί διαμαντιών «Αλρόσα» και «Κριστάλ» που κλήθηκαν να μειώσουν τα αποθέματά τους στο επίπεδο του Οκτώβρη και να μην τα αυξήσουν τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάρτη.

Το Δεκέμβρη, το ρούβλι έφτασε σε ισοτιμία ρεκόρ 80 ανά δολάριο, αλλά χτες πήγε στα 53 ρούβλια ανά δολάριο.

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει έναν υψηλό δασμό στις εξαγωγές σιτηρών, εξαιτίας της μεταβλητότητας του ρουβλιού και των υψηλών παγκόσμιων τιμών. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους, ότι η χώρα πρέπει να περιφρουρήσει τα αποθέματά της για να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, αν και η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου της χώρας, η «Rosneft» ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε οφειλές ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα που προέρχονται από τα αποθεματικά της, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να διασώσει από τη χρεοκοπία τη μεσαίου μεγέθους «Trust Bank» χορηγώντας της ένα ποσό 30 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (544,54 εκατομμύρια ευρώ).

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν (στις κυβερνήσεις από το 2000 έως το 2011) που σημείωσε αποδίδοντας αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση: «Η Ρωσία θα υποβαθμιστεί. Θα εισέλθει στην κατηγορία των "σκουπιδιών" στα ομόλογά της. Σήμερα, μπορώ να πω ότι έχουμε μπει ή μπαίνουμε σε μια πραγματική, πλήρη, οικονομική κρίση. Το επόμενο έτος θα το αισθανθούμε σαφώς». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά γρήγορη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση... Περιμένω ακόμη να ακούσω... μια σαφή εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης». Ο Κούντριν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Πούτιν και Μεντβέντεφ για καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων και κακούς χειρισμούς.

Επισήμανε ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου είναι μόνο μια από τις αιτίες της κατρακύλας του ρωσικού εθνικού νομίσματος, του οποίου η ισοτιμία μειώνεται από το Φθινόπωρο και μετά καθώς, όπως είπε, «από τότε αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι οι δυτικές κυρώσεις θα εμποδίσουν τις ρωσικές εταιρείες να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους καθώς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δυτικά κεφάλαια». Κατά τον Κούντριν μόνο ένα ποσοστό 25% έως 35% της μείωσης του ρουβλιού - που έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής εφέτος - μπορεί να αποδοθεί στις κυρώσεις. Το υπόλοιπο αφορά τη δυσπιστία των επενδυτών για τις ρωσικές αρχές και τις ενέργειές τους.

Ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, επίσης, αναφέρθηκε στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις διεθνείς κυρώσεις και τη φυγή των επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ και αυτός υπογράμμισε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σημαίνει ότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα έσοδα του πετρελαίου». Βεβαίως, αυτές οι ανησυχίες των αστών πολιτικών προμηνύουν νέα θύελλα μέτρων ενάντια στους εργαζομένους με περικοπές, αφού αυτοί θα πληρώσουν το όποιο ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ