Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συρο-ιρανικό ενδιαφέρον για ρωσική ειρηνευτική πρωτοβουλία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την υποστήριξη της ρωσικής διπλωματικής προσπάθειας για την πραγματοποίηση ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών, χωρίς τη συμμετοχή ξένων παραγόντων που θα δώσουν τέλος στη σύρραξη, εξέφρασαν στη Δαμασκό ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, και ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου.

Ο Ασαντ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να εντείνει τις καλές σχέσεις συνεργασίας με το Ιράν, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις «σε άλλο επίπεδο».

Ο Λαριτζανί πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη αναζητεί «εθνική ειρήνη στη Συρία, ενώ πολεμά την τρομοκρατία». Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ σημείωσε: «Η Μόσχα επιδιώκει σοβαρή διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και βεβαίως η Τεχεράνη εμπλέκεται σε αυτήν την προσπάθεια».

Το ίδιο 24ωρο, στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφραζε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να βοηθήσουν τους Κούρδους της χώρας «στρατιωτικά και από ανθρωπιστική άποψη».

Ο Κούρδος Πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί, εστίασε την προσοχή του στις νικηφόρες προελάσεις των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» στο βορειοδυτικό Ιράκ, σημειώνοντας ότι καταλαμβάνουν ξανά ολοένα και περισσότερες περιοχές που είχαν τεθεί το καλοκαίρι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Μάχες γίνονται σε προάστια της πόλης Μπαϊτζί, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στο Ιράκ. Μετά από νέες σφοδρές συγκρούσεις, οι τζιχαντιστές χτες ανακατέλαβαν περιοχές που είχαν περάσει στον έλεγχο του ιρακινού στρατού, προσπαθώντας να ελέγξουν και τη στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία που συνδέει παρακείμενη στρατιωτική βάση με τα διυλιστήρια.

  • Περίπου 290 χώροι ή μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία έχουν καταστραφεί από το συνεχιζόμενο πόλεμο. Αυτό μαρτυρούν δορυφορικές φωτογραφίες που επικαλέστηκε χτες σε έκθεσή του το Ιδρυμα του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Ερευνα (UNITAR).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ