Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Στοιχειωμένα τεκμήρια»

Με σημείο εκκίνησης την όπερα και την οπερέτα και επιλεγμένους σταθμούς τη μουσική δωματίου και τα μικρά σύνολα, η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων Απογεύματα στο φουαγέ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Κάθε μήνα, πραγματοποιούνται δύο συναυλίες, την πρώτη και την τελευταία Κυριακή του μηνός, στις 6 το απόγευμα, στο γνώριμο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61), με γενική είσοδο 5 ευρώ. Την Κυριακή 11 Γενάρη, δύο σπουδαίοι σολίστ με διεθνή αναγνώριση, ο Σπύρος Κοντός στο όμποε και η Λητώ Θώμου στο πιάνο παρουσιάζουν σημαντικά έργα του 20ού αιώνα, της περιόδου 1935 - 1939. Η «Σονάτα» (1938) του Γερμανού Πάουλ Χίντεμιτ (Γερμανία), αντικατοπτρίζει την εσωτερίκευση και την τεχνική απάθεια. Η «Σουίτα» (1939) του εβραϊκής καταγωγής Τσέχου Πάβελ Χάας που πέθανε στο Αουσβιτς το 1944, είναι μια ευφυής διαμαρτυρία για την προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας.

Το «Temporal Variations» (1936) του Βρετανού Μπέντζαμιν Μπρίτεν καταγράφει την αγωνία του συνθέτη για τον ισπανικό εμφύλιο και το «Νανούρισμα» του Δημήτρη Δραγατάκη (1914 - 2001). Τα παραπάνω έργα, υψηλών μουσικών και δεξιοτεχνικών αξιώσεων, συνδέονται μεταξύ τους ως «στοιχειωμένα τεκμήρια» μουσικών ατραπών, μιας ολοένα και πιο ζοφερής περιόδου πολιτικών και πολιτιστικών εντάσεων που οδηγεί κατευθείαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ