Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Επαναληπτικές εκλογές στις 11 Γενάρη

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Σε δύο βδομάδες καλούνται εκ νέου στις κάλπες οι Κροάτες ψηφοφόροι καθώς κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων ήταν της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Η νέα εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 11 Γενάρη ανάμεσα στον απερχόμενο κεντροαριστερό Πρόεδρο, Ιβο Γιοσίποβιτς, που πήρε 38,56%, και την υποψήφια της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» (HDZ), Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς που πήρε 37,11%.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις κάλπες διαμορφώθηκε στο 47,11%, ποσοστό αυξημένο κατά περίπου 3% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν πριν από μια πενταετία.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ιβο Γιοσίποβιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών του δεύτερου γύρου, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμά του «προσφέρει διέξοδο από την οικονομική κρίση... περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, μια πιο ανεκτική Κροατία».

Από την πλευρά της, η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, απευθυνόμενη στους δικούς της ψηφοφόρους, υποστήριξε πως οι Κροάτες «ψήφισαν για αλλαγή», καταλήγοντας ότι «η Κροατία θα λάβει τη δίκαιη θέση της στην κοινότητα των πλούσιων δυτικών χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ