Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Προώθηση του παλαιστινιακού σχεδίου στον ΟΗΕ

Ενώ οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη βία στη Δυτική Όχθη δολοφονώντας, χτες, έναν 17χρονο Παλαιστίνιο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πρεσβευτών αραβικών χωρών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ξεκίνησαν χτες βράδυ με κεντρικό θέμα συζήτησης το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν νωρίτερα οι Παλαιστίνιοι, μέσω της πρέσβειρας της Ιορδανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ντίνα Κάουαρ, σε μία περίοδο όξυνσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, είχε προηγουμένως ανακοινώσει την υποβολή του σχεδίου απόφασης, με το οποίο ζητείται μεταξύ άλλων ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη σε μία τριετία, σημειώνοντας ότι εντός τρέχοντος 24ώρου (σήμερα, Τρίτη) θα υποβληθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Επιπλέον, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης για το Παλαιστινιακό σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στον ίδιο κύκλο αποτυχημένων διαπραγματεύσεων», που, όπως τόνισε, τις χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως εργαλείο για να βαθύνει την κατοχή.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση, αρνητική αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δήλωσε ότι σε περίπτωση που εγκριθεί το παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης «θα το απορρίψουμε εμείς επειδή το Ισραήλ αντιτίθεται σε συνθήκες που διακυβεύεται το μέλλον του».

Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου

Ωρες πριν, κοντά στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες έναν 17χρονο Παλαιστίνιο επειδή πετούσε πέτρες εναντίον τους μαζί με άλλους συνομηλίκους του. Αλλος ένας Παλαιστίνιος έφηβος τραυματίστηκε στη διάρκεια του ίδιου περιστατικού.

Από την Παρασκευή έως χτες, άλλοι τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι και μία 72χρονη γυναίκα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων κοντά σε εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε η σύλληψη άλλων 15 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ο 42χρονος Νάντερ Τζαφάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (DFLP), στη διάρκεια ελέγχου σε φυλάκιο Ισραηλινών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο 42χρονος συνελήφθη χωρίς απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας των ισραηλινών αρχών που είναι γνωστή ως «διοικητική σύλληψη» (σύλληψη χωρίς κατηγορίες για τουλάχιστον έξι μήνες...).

Κλιμάκιο υπουργών στη Λωρίδα της Γάζας

Στη Λωρίδα της Γάζας πάντως επικρατούν αναβρασμός και οργή για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ανοικοδόμησης της περιοχής, η οποία έχει καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό από τις ισραηλινές φονικές επιθέσεις του περασμένου καλοκαιριού αφήνοντας στο δρόμο περίπου 110.000 νοικοκυριά.

Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο, εκ των οποίων μία έγινε σε απόσταση αναπνοής από κλιμάκιο οκτώ Παλαιστίνιων υπουργών που μετέβαιναν στην περιοχή από τη Δυτική Οχθη για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας (τη δεύτερη συνεδρίαση του είδους από τη συγκρότηση της κυβέρνησης εδώ και περίπου έξι μήνες). Οι υπουργοί παραδέχθηκαν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ανοικοδόμηση της Γάζας και εξέτασαν τρόπους για επίσπευσή της και εισαγωγή οικοδομικών υλικών.

Ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στην Τουρκία

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η χριστουγεννιάτικη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία το στέλεχος του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς» Κχαλέντ Μεσάαλ. Ο Μεσάαλ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εκφώνησε ομιλία στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπου χαρακτήρισε την Τουρκία «πηγή ισχύος για όλους τους μουσουλμάνους» επειδή «μία δημοκρατική Τουρκία σημαίνει μία ισχυρή Ιερουσαλήμ, μία ισχυρή Παλαιστίνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ