Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πολλαπλά προβλήματα από χιονοπτώσεις και ελλείψεις σε υποδομές

ΣΟΦΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Σοβαρά προβλήματα στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών προκαλεί το τελευταίο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει εδώ και μερικά 24ωρα το μεγαλύτερο μέρος τη Σλοβενίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, σε συνδυασμό με τη σημερινή έλλειψη βασικών υποδομών σε πολλές από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στη Σλοβενία το χιόνι και η ολισθηρότητα του δρόμου προκάλεσαν την Κυριακή καραμπόλα 50 οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Α1 που βρίσκεται μεταξύ της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα και της πόλης Κόπερ με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 39. Δυσκολίες στις συγκοινωνίες αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της βορειοδυτικής Σλοβενίας, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 40 εκατοστά.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για συνέχιση της χιονόπτωσης και των σφοδρών ανέμων και οι αρχές συνέστησαν στους οδηγούς να οδηγούν με ιδιαίτερη προσοχή και να προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαράγεβο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ακυρώθηκαν τουλάχιστον οι πτήσεις για Βελιγράδι και Βιέννη.

Στα λευκά έχει ντυθεί και μεγάλο τμήμα της Κροατίας καθώς έχει καλυφθεί από πυκνό χιόνι, ενώ στα παράλια, στη Δαλματία και στη Λίκα, πνέουν σφοδροί άνεμοι. Λόγω του χιονιού και των θυελλωδών ανέμων δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια φέρι-μπόουτ και καταμαράν από τα λιμάνια της Ριέκα και του Σπλιτ.

Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει ακόμη και παράκτιες περιοχές του Μαυροβουνίου. Το χιόνι ξεπέρασε τα 30 εκατοστά εκτός από την πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα, και στις πόλεις Τσέτινιε, Κόλασιν, Νίκσιτς, Ζάμπλιακ και Σάβνικ.

Στη Βουλγαρία, οι θυελλώδεις άνεμοι και η πυκνή χιονόπτωση σήμαναν από χτες «κίτρινο συναγερμό» σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις 15 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός.

Σοβαρά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και συγκοινωνίες προκάλεσε η κακοκαιρία και σε αρκετές περιοχές της ΠΓΔΜ. Σε ορεινές περιοχές της χώρας, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 50 εκατοστά, ενώ στην πρωτεύουσα Σκόπια ξεπέρασε τα δέκα εκατοστά. Στην Οχρίδα και στη Στρούγκα σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να μείνουν πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ