Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 25 Γενάρη οι βουλευτικές εκλογές

Δεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη χτεσινή τρίτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 25 Γενάρη ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και κατά τη χτεσινή τρίτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υποψήφιος ΠτΔ της συγκυβέρνησης, Στ. Δήμας, δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες, 180, ψήφους: Ελαβε 168 ψήφους (όσες και στη δεύτερη ψηφοφορία), ενώ «παρών» ψήφισαν 132 βουλευτές.

Στις 12 το μεσημέρι, σήμερα, ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει στον απερχόμενο ΠτΔ, Κ. Παπούλια, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο με βάση την ημερομηνία των εκλογών που έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνεται και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής (πιθανολογείται ότι θα είναι η 5η Φλεβάρη).

Κατά την ημερομηνία αυτή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που θα εκλεγούν και την επομένη θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Βουλής. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα εκλεγούν με διαδοχικές ψηφοφορίες οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούν να καταθέσουν έγγραφη πρόταση για το πρόσωπο που προτείνουν για ΠτΔ, για την ανάδειξη του οποίου θα διενεργηθεί ξανά ονομαστική ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Θα εκλεγεί ΠτΔ όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας, δηλαδή 151 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά ύστερα και πάλι από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί ΠτΔ αυτός που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, σε περίπτωση που στις 25 Γενάρη δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η διαδικασία για την εκλογή ΠτΔ μπορεί να γίνεται παράλληλα με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

  • Ενα ακόμα σκηνοθετημένο σκηνικό για τις κάμερες επιχείρησαν να στήσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά το τέλος της χτεσινής ψηφοφορίας της Βουλής, με υβριστικά συνθήματα προς τον Αντ. Σαμαρά και κινήσεις εναντίον του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ