Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανταγωνισμοί επιχειρηματιών για το ζεόλιθο

Ο τίτλος στη φωτογραφία μιλά για τη χρήση των ορυκτών στην καθημερινή ζωή, αλλά η αξιοποίησή του με γνώμονα το κέρδος αφορά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Ο τίτλος στη φωτογραφία μιλά για τη χρήση των ορυκτών στην καθημερινή ζωή, αλλά η αξιοποίησή του με γνώμονα το κέρδος αφορά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποτελεί παράδειγμα του αξιόλογου δυναμικού που διαθέτει η χώρα σε ορυκτό πλούτο και ενεργειακές πηγές, και ταυτόχρονα των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της εγχώριας εξορυκτικής, ενεργειακής και μεταλλουργικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε μεταλλευτικά ορυκτά, όπως χρυσό, άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, αντιμόνιο, ζεόλιθο.

Στο πλαίσιο του δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, θα μπορούσε ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιηθεί σε όφελος της ευημερίας του λαού.

Τι γίνεται όμως σήμερα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης; Ο ορυκτός πλούτος παραδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και η αξιοποίησή του εξαρτάται από το ποσοστό κέρδους που μπορεί να αποφέρει, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων.

Χρήσιμο ορυκτό

Ο ζεόλιθος, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό που προσφέρει τη δυνατότητα δέσμευσης βακτηριδίων, αερίων, οργανικών και ανόργανων ενώσεων, με δυνατότητα χρήσης σε πλήθος περιβαλλοντικών βιομηχανιών, ενεργειακών και αγροτικών εφαρμογών. Ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τον καθαρισμό αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, για την παραγωγή άοσμης και συνεκτικής ζεολυματολάσπης, την κατεργασία ζεολυματολάσπης και βιομηχανικής λάσπης για ασφαλή απόθεση, την εξυγίανση και οξυγόνωση υδάτινων οικοσυστημάτων, τη δέσμευση και την απομάκρυνση βακτηρίων, ως υλικό αποσμητικών, ως βελτιωτικό αγροτικών καλλιεργειών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι χρήσεις του ζεόλιθου είναι αναγκαίες για την προστασία και θεραπεία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι ανάγκες της χώρας μας σε ζεόλιθο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 100.000 τόνους και καλύπτονται αποκλειστικά από εισαγωγές από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, κ.λπ.). Στα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν στον Εβρο, στην περιοχή των Πετρωτών (έως 100 εκατ. τόνων) και της Κίρκης (αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες), ο ζεόλιθος είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας (η περιεκτικότητα φτάνει το 87%, από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στον κόσμο).

Γιατί δεν αξιοποιείται; Ποιο είναι το πραγματικό εμπόδιο και δεν προχωρούν σε παραγωγή ακόμη και αδειοδοτημένες μονάδες;

Ανταγωνισμοί

Θυμίζουμε ότι το Μάη του 2011, στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης του ορυκτού πλούτου της χώρας για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ο τότε γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας για την εκμετάλλευση του βιομηχανικού ορυκτού Ζεόλιθου, με την εταιρεία «GEO-VET».

Η συγκεκριμένη έκταση παραδόθηκε για εκμετάλλευση με «πάγιο μίσθωμα 10 ευρώ ανά στρέμμα για την πρώτη τριετία και εβδομήντα δύο (72) ευρώ μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Το αναλογικό μίσθωμα ορίσθηκε σε 7% στην τιμή πώλησης επί μεταφορικού μέσου του εξορυσσομένου βιομηχανικού ορυκτού μέσα στο μίσθιο λατομείο και 8% επί της τιμής των ακατέργαστων υποπροϊόντων και παραπροϊόντων και των πάσης φύσεως απορριμμάτων αυτών».

Τους επόμενους μήνες, εμφανίσθηκαν και νέοι μνηστήρες όπως ο όμιλος «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά», κ.ά.

Ο Ομιλος «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά» διαθέτει ήδη ορυχεία ζεόλιθου στην περιοχή του Πενταλόφου στον Εβρο και στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα Πετρωτά. Τα 272 στρέμματα στην περιοχή του Πενταλόφου αρχικά, το 2000, μισθώθηκαν για εκμετάλλευση στην εταιρεία «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ». Η σύμβαση αυτή τροποποιήθηκε το 2010, ανανεώθηκε μέχρι το 2017 και η εκμετάλλευση πέρασε στην πολυεθνική «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ».

Η «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» κρατά το ορυχείο ανενεργό και εισάγει στην εγχώρια αγορά από το ορυχείο της στη Βουλγαρία.

Το Νοέμβρη του 2011, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, ακύρωσε τη διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης με την «GEO-VET», επικαλούμενος την ανάγκη διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού και πλέον αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με εμπλοκή διαφορετικών τμημάτων του κρατικού μηχανισμού (υπουργείου ΥΠΕΚΑ / περιφέρειας, εισαγγελίας εφετών, κ.λπ.).

Μάλιστα, πέρσι και επειδή η «GEO-VET» είχε διεκδικήσει δικαστικά διαφυγόντα κέρδη, λόγω ακύρωσης της σύμβασης, και η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έπειτα από αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η Βουλή κλήθηκε να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν στην ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη ματαίωση της επένδυσης εξόρυξης ζεόλιθου, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται απ' όλ' αυτά ότι οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων για το ζεόλιθο είναι οξυμένοι.

Την ίδια ώρα όμως, καμιά από τις δυο αδειοδοτημένες επενδύσεις δεν προτείνει σχέδιο επεξεργασίας του ζεόλιθου, τη στιγμή που ο επεξεργασμένος ζεόλιθος πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή από τον ακατέργαστο και δημιουργεί πολλαπλές θέσεις εργασίας. Και αυτό, τη στιγμή που η βιομηχανία επεξεργασίας του ζεόλιθου δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνολογία αιχμής.

Στο παιχνίδι, στις αρχές του 2014, μπήκε και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εμφανίσθηκε να θέλει να πάρει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ζεόλιθου στην Κίρκη και να προχωρήσει σε συνεκμεταλλεύσεις ή παραχωρήσεις της εκμετάλλευσης - επεξεργασίας του ζεόλιθου σε ιδιωτικά σχήματα, σε επιχειρηματίες.

Απ' όλα τα παραπάνω, επίσης, φαίνεται ότι οι επενδυτικές επιλογές, που είναι γνωστό ότι στον καπιταλισμό γίνονται με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, οδηγούν για μεγάλο διάστημα στην ακύρωση της εγχώριας εξόρυξης.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού

Το ΚΚΕ ανέδειξε τον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο που ξέσπασε, με την παράδοση του ζεόλιθου στους επιχειρηματικούς ομίλους ως συμβολή του κράτους στην ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, προβάλλοντας και την πολιτική, όλες τις προϋποθέσεις, με τις οποίες η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα είναι σε όφελος του λαού.

Με αφορμή τον «πόλεμο» ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες που «ορέγονται» να αρπάξουν το πολύτιμο ορυκτό, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της.

Σημείωνε τότε: «Στον πόλεμο αυτό, πίσω από τις εταιρείες, ανοιχτά πια, στοιχίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από κοντά και διάφοροι "ειδικοί", που τους πήρε ο καημός για την ανάπτυξη της περιοχής μας, περιδιαβαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ, "σπρώχνουν" και αυτοί το ζεόλιθο της περιοχής στα σαγόνια πολυεθνικών ομίλων.

Στην παρέα τους προστέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που με δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στις εταιρείες, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις αυτές ήπιας μορφής.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους, ντόπιους ή ξένους, επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα».


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ