Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογράφος και προσφυγιά

Μια «παγκόσμια ημέρα» αφιερωμένη στους πρόσφυγες, προστίθεται στον κατάλογο των ανάλογων «ημερών» - άλλοθι της «παγκοσμιοποίησης» του συστήματος. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ορίστηκε από τον ΟΗΕ (το «συνδημιουργό» της προσφυγιάς την εποχή της «νέας τάξης») για τις 20 του Ιούνη.

Οπως και να 'χουν τα πράγματα, το εναλλακτικό δίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter», θα γιορτάσει τη συγκεκριμένη ημέρα, σαν ευκαιρία ευαισθητοποίησης του κοινού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε μια εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη το κυβερνητικό σχέδιο εγκλωβισμού τους στο δίλημμα «εκμετάλλευση ή απέλαση» και η συνεχιζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια που εξακολουθεί να «παράγει» πρόσφυγες.

Η εκδήλωση θα γίνει στο κινηματογράφο «Τριανόν Filmcenter» στις 20/6, 8.30 μμ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές του ενημερωτικού, εννιάλεπτου ντοκιμαντέρ «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα» με προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων και της πολυβραβευμένης ταινίας (μεταξύ άλλων έλαβε και τον «Χρυσό Αλέξανδρο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000) του Πάβελ Παβλικόφσκι, «Το τελευταίο καταφύγιο», που περιγράφει την περιπέτεια μιας Ρωσίδας πρόσφυγα στην Αγγλία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Οι ιδιαιτερότητες του προσφυγικού πληθυσμού και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία» με ομιλητές την Ελενα Παπαθανασοπούλου, κοινωνική λειτουργό και προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, την Καλλιόπη Μιγγείρου, δικηγόρο και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ και την Γεωργία Νταντούτη, ψυχίατρο. Το εισιτήριο είναι 2000 δρχ. και θα διατεθεί για τους σκοπούς του ΕΣΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ