Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- «Προτεραιότητα δίνεται σε όσους πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους», φέρεται να είπε ο Κριστιάν Λεκλέρκ, δήμαρχος του Σαμπλάν (ενός δήμου 23 χιλιόμετρα από το Παρίσι), που σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ δεν επέτρεψε να ταφεί στο κοιμητήριο της πόλης ένα μωρό Ρομά. Ο Λεκλέρκ έκανε λόγο για παρεξήγηση. Το μωρό γεννήθηκε στα μέσα Οκτώβρη και πέθανε στις 26 Δεκέμβρη από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει τον επανακαθορισμό ενός φορολογικού νόμου που ιταλικά ΜΜΕ λένε ότι θα ευνοούσε τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο νόμος προέβλεπε την αποποινικοποίηση της φοροδιαφυγής μέχρι 150.000 ευρώ όπως και ποσών που συνολικά δεν ξεπερνούν το 3% του ετήσιου εισοδήματος που κάποιος έχει δηλώσει στην εφορία. Ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι «το μέτρο θα πρέπει να επανεξετασθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι η κυβέρνησή μου δεν φτιάχνει νόμους προς όφελος μεμονωμένων προσώπων, αλλά για το καλό όλου του ιταλικού λαού».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο όπου εδρεύουν στρατεύματα της Αφρικανικής Ενωσης και προσωπικό της αποστολής του ΟΗΕ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι ισλαμιστές της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατέλαβαν την Κυριακή στρατιωτική βάση στην απομακρυσμένη πόλη Μπάγκα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου βρίσκεται το αρχηγείο αφρικανικής δύναμης αποτελούμενης από στρατεύματα του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, πολιτικοί και πολίτες, από όλες τις ΗΠΑ παρέστησαν χτες στην κηδεία του αστυνομικού κινεζικής καταγωγής Γουεντζιάν Λιού στη Νέα Υόρκη που είχε δολοφονηθεί πριν από δύο βδομάδες μαζί με έναν συνάδελφό του μέσα σε περιπολικό από τον 28χρονο Αφροαμερικανό Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ σε αντίποινα για τους φόνους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ πέθανε προχτές ο Λίβυος κατηγορούμενος για τρομοκρατικές επιθέσεις, Αμπού Ανας αλ Λίμπι, πριν ολοκληρωθεί η δίκη του για τις επιθέσεις της «Αλ Κάιντα» εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στη ανατολική Αφρική το 1998. Ο 50χρονος αλ Λίμπι, η δίκη του οποίου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12 Γενάρη στη Νέα Υόρκη, έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Φανατικοί ισλαμιστές έκοψαν την καρωτίδα και μαχαίρωσαν θανάσιμα στην καρδιά έναν αστυνομικό, ενώ επέστρεφε προχτές σπίτι του από αστυνομικό τμήμα της επαρχιακής πόλης Ζαγκουάν (40 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα). Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του αντιπολιτευόμενου, εθνικιστικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας», ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Μάη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήθελε να επισπεύσει ένα σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, ώστε αυτό να διεξαχθεί, αν αυτό είναι δυνατόν, πριν από το 2017.

ΚΑΪΡΟ.-- Η Αίγυπτος διέψευσε προχτές ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στη δικηγόρο Αμαλ Κλούνεϊ, με αφορμή τις δηλώσεις της τελευταίας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ότι οι αιγυπτιακές αρχές απείλησαν να τη συλλάβουν τον περσινό Φλεβάρη, ενόψει δημοσιοποίησης έκθεσης της Διεθνούς Ενωσης Δικηγόρων, που ήταν επικριτική για το αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλοι φανατικοί ισλαμιστές της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία» απήγαγαν 20 Αιγύπτιους Χριστιανούς Κόπτες στη Λιβύη ανακοίνωσε το Σάββατο κυβερνητική πηγή.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Νεκροί από τα πυρά φανατικών ισλαμιστών ενόπλων έπεσαν το Σάββατο ο δήμαρχος της πόλης Αντεραμπουκάν, στο βόρειο Μάλι, και ο γιος του σε μια σειρά επιθέσεων. Τις επιθέσεις καταδίκασε η κυβέρνηση του Μάλι και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα Ντέιβιντ Γκρέσλι.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την πρώτη από το 1923 ανέγερση νέας εκκλησίας, για λογαριασμό της συριακής μειονότητας. Η νέα κατασκευή θα γίνει στη συνοικία Γεσίλκιοϊ, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος, με τη χρηματοδότηση ενός ιδρύματος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ορθόδοξων και καθολικών Σύριων που υπολογίζονται ότι φτάνουν τους 20.000 σε όλη την Τουρκία. Η κίνηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ότι προστατεύει και διευρύνει τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο πλαίσιο και των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ