Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στα σκαριά νέα αμερικανικά γυμνάσια «αντικαθεστωτικών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη στρατιωτική εκπαίδευση της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στις αρχές της επόμενης άνοιξης είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και απώτερο σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, η εκπαίδευση θα γίνει στο πλαίσιο «γενικότερης εκστρατείας» έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και θα «χρειαστεί» την αποστολή επιπρόσθετων Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή, πέρα από τους πάνω από 2.100 Αμερικανούς που επέστρεψαν στο Ιράκ. Ο Κίρμπι δεν ανακοίνωσε πού θα γίνει η «εκπαίδευση», ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανές περιοχές της Τουρκίας, της Σ. Αραβίας και του Κατάρ.

Μάχη με τον παγετό δίνουν οι πρόσφυγες

Το ίδιο διάστημα, ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι οι Σύροι πρόσφυγες είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα προσφύγων, παγκοσμίως, μετά τους Παλαιστινίους, αφού πλέον ξεπερνούν τα 3.000.000 όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προβλέπει πως οι Σύροι πρόσφυγες θα φθάσουν τα 4.270.000 έως το τέλος του 2015.

Γεγονός, πάντως, είναι πως όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, τόσο θα γιγαντώνεται ο αριθμός των Σύρων προσφύγων. Τις τελευταίες μέρες, εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες σε Λίβανο, Τουρκία και Ιορδανία δεν αντιμετωπίζουν μόνο τη φτώχεια και τις ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, αλλά και τον παγετό, λόγω του χιονιά. Χτες δύο Σύροι πρόσφυγες, ένα εξάχρονο παιδί και ένας 35χρονος, πέθαναν στη μέση χιονοθύελλας σε ορεινή περιοχή του Νοτιοανατολικού Λιβάνου, ενώ διέσχιζαν με μικρή ομάδα προσφύγων το βουνό Τζάμπαλ αλ Σέιχ, στη μεθόριο με τη Συρία.

Πήγαινε - έλα ιμπεριαλιστών

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι κατήγγειλε επίσημα, μεταξύ άλλων, τον Αμερικανό ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν και τον Γάλλο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ πως εισήλθαν παράνομα στη χώρα το 2013 και το 2014, συναντώντας και καθοδηγώντας στελέχη των τζιχαντιστών. Το ίδιο έπραξαν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία, Πίτερ Γκαλμπρέιθ και ο πρώην βουλευτής του Κουβέιτ Ουάλιντ αλ Ταμπνταμπάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ