Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αφησε τα όπλα, επισήμως, το μεγαλύτερο μέρος των εξτρεμιστών μαχητών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το μεγαλύτερο μέρος των ισλαμιστών μαχητών που δρούσαν στη χώρα παραδόθηκε στις Αρχές στο πλαίσιο της αμνηστίας που τους έδωσε ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα με την προϋπόθεση ότι θα εγκατέλειπαν τα όπλα και δεν είχαν διαπράξει φόνο, βομβιστική επίθεση ή βιασμό. Τα πρώτα επίσημα στοιχεία δόθηκαν, χθες, στη δημοσιότητα από τον Αλγερινό υπουργό Εσωτερικών Γιαζίντ Ζερουνί, έξι ημέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η αλγερινή προεδρία.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των ισλαμιστών μαχητών που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις που μαίνονται στην Αλγερία από το 1992 μέχρι σήμερα παραδόθηκε στις αρχές από τα μέσα Ιούλη έως τα μέσα Γενάρη που διήρκεσε η προσφορά χάριτος του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Το υπόλοιπο 20% «πιθανότατα λαμβάνει εντολές από κέντρα του εξωτερικού» εκτίμησε ο Ζερουνί, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι «αλγερινές αρχές θα τους εξολοθρεύσουν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, χωρίς έλεος».

Ο Αλγερινός υπουργός δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των ισλαμιστών που παραδόθηκαν στις αρχές μέχρι την εκπνοή του τελεσιγράφου, στις 13 Γενάρη. Αλλωστε, ουδέποτε ως σήμερα, οι αλγερινές αρχές δεν είχαν κοινοποιήσει τον, έστω και κατά προσέγγιση, αριθμό των ισλαμιστών μαχητών που συγκρούονταν με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Κχαμπάρ», ο αριθμός όσων παραδόθηκαν φθάνει τις 4.200 άτομα. Ο Ζερουνί δεν προσδιόρισε ούτε τις οργανώσεις από τις οποίες προέρχεται ο κύριος όγκος όσων παραδόθηκαν, αν και, όπως φαίνεται, η μεγάλη πλειοψηφία είναι μέλη του «Στρατού Ισλαμικής Σωτηρίας», του στρατιωτικού σκέλους του «Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας», το οποίο είχε κηρύξει μονομερή εκεχειρία, ήδη, από τον Οκτώβρη του 1993.

Στο μεταξύ, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί, ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, στην επαρχία της Καμπιλία, ανάμεσα στις πόλεις Μπουίρα και Τίζι Ούζου, περίπου 300 χλμ ανατολικά της αλγερινής πρωτεύουσας, αλλά και στο τρίγωνο ανάμεσα στις πόλεις Τιαρέτ, Αϊν Ντέφλα, Τισεμσίλντ, νοτιοδυτικά του Αλγερίου, οι οποίες θεωρούνται προπύργια των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει κάποια, μεγάλης εμβέλειας, στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ