Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Εγκέλαδος χτύπησε Ψαρά και Χίο

Μία ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στις 4.11 μ.μ. της περασμένης Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, αναστάτωσε τα νησιά, ενώ προκάλεσε αρκετές ζημιές στη Χίο και, κυρίως, στο νησί των Ψαρών. Το επίκεντρο της δόνησης, η οποία έγινε αισθητή ακόμη και στην πρωτεύουσα, εντοπίστηκε σε απόσταση 170 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε μέγεθος 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών το μέγεθός της πλησίαζε τα 5,9 Ρίχτερ.

Οπως δήλωσαν οι σεισμολόγοι, πρέπει να περάσουν μερικά εικοσιτετράωρα ακόμη για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, για το αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Πάντως, οι εκπρόσωποι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ανέφεραν ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελισσόταν ομαλά, καθώς όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μετασεισμοί, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 4,4 Ρίχτερ.

Τόσο ο μεγάλος σεισμός, όσο και οι μετασεισμοί, αναστάτωσαν τους κατοίκους της Χίου και των Ψαρών, πολλοί από τους οποίους έμειναν ξάγρυπνοι τη νύχτα. Μέχρι στιγμής, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στα Ψαρά, όπου παρατηρήθηκαν ρωγμές σε πάνω από 90 σπίτια και άλλα κτίρια, ενώ μικροζημιές αναφέρθηκαν για κτίρια της Χίου. Για την εκτίμηση των ζημιών, αναμένονταν χτες να φτάσουν στα Ψαρά ειδικοί υπάλληλοι της νομαρχίας, ενώ δεν έγινε γνωστό αν σχετικό κλιμάκιο προτίθεται να στείλει και το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ