Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η πρώτη υπουργική Συνάντηση της Κίνας και της Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), που ολοκληρώθηκε χτες κατέληξε στη διεύρυνση της συνεργασίας για τα επόμενα 10 χρόνια σε μια σειρά τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις με τη λογική τής, όπως λέγεται, «win -win» (αμοιβαίου οφέλους) συνεργασίας. Η Κίνα, όπως ανακοινώθηκε, θα επιδιώξει να κάνει άμεσες επενδύσεις ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ και για το διμερές συνολικό εμπόριο μπαίνει στόχος να ξεπεράσει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη λεγόμενη «Διακήρυξη του Πεκίνου» γίνεται λόγος για τη δέσμευση της Κίνας να επενδύσει σε τομείς όπως η ασφάλεια, η πολιτική, το εμπόριο, οι υποδομές, η Ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία, η επιστήμη και να ενταθούν οι ανταλλαγές κάθε είδους.

Η επόμενη ανάλογη υπουργική Συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Χιλή το 2018, όπου θα εξεταστεί η πορεία των σχέσεων. Ωστόσο, είναι φανερό ότι και η συνεργασία αυτή διευρύνει την παρέμβαση των κινεζικών μονοπωλίων στην αμερικανική ήπειρο. Ηδη το μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου καναλιού της Νικαράγουας που αναμένεται να επηρεάσει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς έχει ήδη ξεκινήσει από κινεζικούς κατασκευαστικούς ομίλους. Αν και στη Διακήρυξη του Πεκίνου διατυπώνεται η άποψη ότι η Λατινική Αμερική μπορεί να κάνει ένα σημαντικό ποσοτικό και ποιοτικό άλμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση τον κόσμο. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι στο έδαφος του καπιταλισμού αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αντίθετα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για αγορές και πόρους, με ό,τι αρνητικές συνέπειες θα έχει αυτό για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ