Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Χαρακτηριστικά περιφερειακής κρίσης παίρνουν οι επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Mετά το Τσαντ, χτες και ο Νίγηρας ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις του νιγηριανού στρατού για ανακατάληψη στρατιωτικής βάσης της Αφρικανικής Ενωσης στη στρατηγική βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Μπάγκα, που κατελήφθη πριν μερικές μέρες από τους τζιχαντιστές ενόπλους της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» και στην οποία οι τελευταίοι εξαπέλυσαν το περασμένο 48ωρο νέο αιματοκύλισμα, σφάζοντας εκατοντάδες αθώους κατοίκους περιχώρων της μικρής πόλης.

Πληροφορίες, που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, και αυτόπτες μάρτυρες που κατάφεραν να επιζήσουν από το μακελειό ανέφεραν χτες πως οι ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικά εφόδους σε εκατοντάδες σπίτια της πόλης Μπαγκα, σφάζοντας ανηλεώς και εν ψυχρώ άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Στη συγκεκριμένη πόλη, που βρίσκεται στη μεθόριο με το Τσαντ, βρισκόταν δύναμη στρατιωτών από το γειτονικό Νίγηρα, μόνο που τις ώρες της επίθεσης δεν ήταν παρόντες στον τόπο του φονικού.

Σε αντίθεση με τη στάση του Νίγηρα και του Τσαντ, το γειτονικό Καμερούν, που πρόσφατα πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις των τζιχαντιστών στα σύνορά του με τη Νιγηρία, έχει προειδοποιήσει τους τελευταίους πως θα κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά τις απειλές των τελευταίων πως θα επιδιώξουν ακόμη και την ανατροπή του Καμερουνέζου Προέδρου, Πωλ Μπίγια, από την εξουσία.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο την τρομοκρατική δράση της «Μπόκο Χαράμ» παίρνουν, ολοένα και περισσότερο, χαρακτηριστικά περιφερειακής κρίσης, κάτι που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες βδομάδες, έως τουλάχιστον τη διεξαγωγή των κρίσιμων νιγηριανών προεδρικών εκλογών της 14ης Φλεβάρη.

Υπολογίζεται ότι μόνο μέσα στο 2014 οι ένοπλοι της «Μπόκο Χαράμ» (που σημαίνει «Η Δυτική Παιδεία είναι Απαγορευμένη») υπολογίζεται ότι έσφαξαν πάνω από 10.000 ανθρώπους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ