Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κατάσχεση προϊόντων σε αλυσίδα διανομής

Επίσκεψη Μαδούρο στη Ρωσία

Οι ουρές στα καταστήματα δημιουργούνται και από την τεχνητή έλλειψη που προκαλούν μεγάλα μονοπώλια διανομής προϊόντων
Οι ουρές στα καταστήματα δημιουργούνται και από την τεχνητή έλλειψη που προκαλούν μεγάλα μονοπώλια διανομής προϊόντων
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε προχτές στην κατάσχεση συνολικά 1.000 τόνων προϊόντων διατροφής, ειδών πρώτης ανάγκης, ειδών προσωπικής χρήσης (σαπούνια, οδοντόπαστες, χαρτί υγείας, παιδικές πάνες, καθαριστικά σπιτιού κ.λπ.) σε μονοπωλιακό όμιλο διανομής προϊόντων. Ηδη η χώρα διανύει τη δεύτερη βδομάδα με τεράστιες ελλείψεις τέτοιων προϊόντων σε κρατικά και ιδιωτικά σουπερμάρκετ και οι ουρές των ανθρώπων που περιμένουν ώρες, για λιγοστά προϊόντα κάνουν το γύρο του κόσμου. Η όλη κατάσταση και τα μέτρα της κυβέρνησης με αστυνομικούς έξω από μαγαζιά για τον περιορισμό της κατανάλωσης, ώστε να πάρουν περισσότεροι έστω από λίγα προϊόντα, αξιοποιείται από την αντιδραστική αντιπολίτευση, για να προκαλέσει χάος και αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης καλώντας σε διαδηλώσεις.

Η συγκεκριμένη κατάσχεση έγινε με επιχείρηση των αρμόδιων υπηρεσιών στη βορειοδυτική επαρχία Ζούλια σε αποθήκη της αλυσίδας διανομής Ερερά ΑΕ, που επίσης έχει άλλες πέντε μεγάλες αποθήκες σε 5 ακόμα επαρχίες. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κρατούσε σκόπιμα στις αποθήκες της αυτές τις τεράστιες ποσότητες προϊόντων «συμμετέχοντας στο σχέδιο της αντιπολίτευσης για τον οικονομικό πόλεμο και τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αναταραχής» σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο πραγματοποιεί περιοδεία στο εξωτερικό. Ετσι ασκήθηκαν διώξεις στους ιδιοκτήτες του ομίλου που έχει έδρα τα νησιά Μπαρμπάδος για μποϊκοτάζ και παραβίαση του νόμου για τη διανομή καταναλωτικών προϊόντων. Διόλου τυχαία, οι αδελφοί Ερέρα, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του είδους είναι και βασικοί υποστηρικτές και χρηματοδότες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Το όλο θέμα επιβεβαιώνει ότι τη δυνατότητα χειραγώγησης και μποϊκοτάζ τη δίνει στο κεφάλαιο, στη Βενεζουέλα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανατροπή της πραγματικής εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων που εξακολουθούν να ελέγχουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Ετσι στην καπιταλιστική αγορά που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» των κυβερνήσεων από το 1989 και μετά, το κεφάλαιο κάνει τα παιχνίδια του, δημιουργώντας προβλήματα στα λαϊκά στρώματα.

Επίσκεψη Μαδούρο στη Ρωσία

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε χώρες - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και χώρες που δεν ανήκουν στον οργανισμό αλλά διαθέτουν υδρογονάνθρακες, όπως η Ρωσία, έφτασε χτες στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κύριος στόχος της περιοδείας και της επίσκεψης στη Μόσχα είναι η συζήτηση σχετικά με τη σταθεροποίηση της τιμής του αργού πετρελαίου, που έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την απόφαση κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, να συνεχίσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα με πριν. Νωρίτερα και αναφερόμενος στις συναντήσεις του σε άλλες χώρες - σταθμούς της περιοδείας (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αλγερία) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής «Τελεσούρ», είπε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις και προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αλλά επέμεινε ότι πρέπει το ζήτημα της Ενέργειας και του πετρελαίου να «μη χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό όπλο, ως μέσο για παρέμβαση σε άλλες χώρες». Βεβαίως, το ζήτημα της Ενέργειας και του ανταγωνισμού για τον έλεγχο πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς της είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και από τους βασικούς λόγους των επεμβάσεων και των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, που συναντήθηκε με τον Βλ. Πούτιν στην εξοχική κατοικία του έξω από την Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι μια σύμμαχη χώρα και καταδίκασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της, που χαρακτήρισε ως «οικονομικό πόλεμο που έχει στόχο τη ρωσική οικονομία», ενώ επίσης έκανε λόγο για ανάλογο πόλεμο κατά και της δικής του χώρας. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ομαλοποίηση της αγοράς πετρελαίου, αλλά αναμενόταν να συζητηθούν και συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της γεωργίας και της βιομηχανίας, ιδιαίτερα της διατροφικής, και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ