Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν και τις σφαγές της «Μπόκο Χαράμ»

ΣΟΦΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ρόλο στην κρίση που δημιουργεί η εγκληματική δράση των ισλαμιστών ενόπλων της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» έπειτα και από τις πρόσφατες ανηλεείς σφαγές εκατοντάδων αμάχων των βορειοανατολικών πόλεων Μπάγκα και Ντορόν Μπάγκα, αναζητούν ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ.

Χτες από τη Σόφια όπου βρέθηκαν την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ συζήτησαν την ανάληψη μιας «ειδικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της "Μπόκο Χαράμ"», αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να αναφέρουν κάτι περισσότερο. Ο Κέρι, πάντως, άδραξε την αφορμή για να χαρακτηρίσει την «Μπόκο Χαράμ» «αναμφίβολα μία από τις πλέον κακές και απειλητικές τρομοκρατικές οντότητες στον πλανήτη», σημειώνοντας ότι επιθέσεις όπως οι τελευταίες σφαγές εκατοντάδων στην πόλη Μπάγκα «συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε στις σφαγές αμάχων από την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, αναδεικνύοντας την υποκρισία της ίδιας και άλλων ηγετών όταν συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή σε πορεία στο Παρίσι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών, όχι από ευθιξία αλλά για να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή ιμπεριαλιστική επίθεση στο όνομα των αδικοχαμένων θυμάτων. «Πρέπει να αντιδράσουμε, στο επίπεδο της ασφάλειας και της (αντιμετώπισης της) ανθρωπιστικής κρίσης» και «ό,τι κάνουμε, να το πράξουμε με τη στενή συνεργασία των χωρών της περιοχής και του ΟΗΕ», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «εκταμιεύσει κεφάλαια» που θα διατεθούν στην περιφερειακή δύναμη ταχείας αντίδρασης που είχε ανακοινωθεί από πέρσι από έξι χώρες της περιοχής.

Παρά τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που εγκατέλειψαν έντρομοι τις εστίες τους, καταγγέλλοντας ενδεχομένως και 2.000 νεκρούς από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, η νιγηριανή κυβέρνηση επέμενε και χτες πως τα θύματα στην πόλη Μπάγκα δεν ξεπερνούν τους 150 νεκρούς... Αγνωστο, βεβαίως, παραμένει πώς προέβησαν οι αξιωματούχοι στη συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς η πόλη και παρακείμενες περιοχές έχουν περιέλθει στον έλεγχο των μισθοφόρων της «Μπόκο Χαράμ» από την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ