Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ασφαιρα πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας το δικό του αντιλαϊκό μείγμα

Να στοιχηθεί ο λαός πίσω από το δικό του μείγμα διαχείρισης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, χτες βράδυ στο Βελλίδειο, σε μια από τις τελευταίες προσπάθειές του μήπως και ψαλιδίσει τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας αυτές τις εκλογές, γιατί - όπως είπε - δεν είναι μόνο για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά αφορούν το μέλλον του τόπου, το αν η Ελλάδα θα έχει μέλλον εντός ΕΕ ή θα «απομονωθεί», αν θα ξαναβυθιστεί στα «ελλείμματα» και την «ύφεση» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αναπαράγοντας την ξένη προς τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα δικομματική κοκορομαχία με το ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι θέλει να τυπώσει χρήμα, να κρατικοποιήσει τράπεζες, αερογραμμές, ναυσιπλοΐα, να ακυρώσει επενδύσεις κ.ά. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από τις σχέσεις λυκοφιλίας που αναπτύσσει η ντόπια αστική τάξη με τις αντίστοιχες Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, ότι ενοχλείται από την προώθηση των ερευνών για το φυσικό αέριο, ότι θέλει να καταργηθεί το ΝΑΤΟ και να συγκρουστούμε με τους «εταίρους» μας στην ΕΕ.

Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο που θα κάνει στις τράπεζες είναι να αλλάξει διοικήσεις, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις. Καμία πρόθεση δεν εκφράζει να θέσει υπό κρατικό έλεγχο στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Για τις «επενδύσεις» (π.χ., COSCO) ζητά απλά μια επανεξέταση κάποιων όρων. Στις έρευνες για αέριο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει με συγκεκριμένα κεφάλαια που ενδιαφέρονται να το εξορύξουν. Στο ενδιάμεσο έχει κάνει τεμενάδες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα στήριξε τους χειρισμούς της απερχόμενης συγκυβέρνησης για τις λυκοσυμμαχίες με άλλα μονοπώλια της Ανατολικής Μεσογείου, όπως θα μπορούσε ίσως να θυμίσει στον Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πρ. υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος.

Φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο

Παραπέρα ο Σαμαράς έταξε πάλι φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες, πάντα με γνώμονα την τόνωση της κερδοφορίας τους, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε «ανταγωνιστικοί» εξ ου και να παρακολουθούμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν για το κεφάλαιο στις γειτονικές χώρες.

Σε αυτήν τη βάση ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές, όταν ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει προσωπικά τους επιχειρηματίες πως «δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων».

Μια σειρά τάχα φιλολαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο Σαμαράς προς «αποκατάσταση αδικιών» κανέναν αντίκτυπο δεν έχουν στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας, εφόσον εξαϋλώνονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής καταιγίδας που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όπου ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη.

Αλλωστε ο Σαμαράς ξόρκισε για άλλη μια φορά τα «ελλείμματα», επιβεβαιώνοντας την καθήλωση μισθών και συντάξεων στα τάρταρα, τις περικοπές σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ώστε να πιαστούν οι βαθιά αντιλαϊκοί στόχοι της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σαμαράς, κάνοντας την ύστατη προσπάθεια να φτάσει το ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ψήφο κι από ανθρώπους του «μετριοπαθούς Κέντρου», της «κεντροαριστεράς», από «νοικοκυραίους», όπως είπε, για να σχηματιστεί κυβέρνηση με «φιλοευρωπαϊκό κορμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ξαναπλάσαρε το παραμύθι των «δύο διαφορετικών κόσμων» που τάχα αντιπροσωπεύουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι κοινός ο κόσμος τους: Αυτός της διασφάλισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των μονοπωλιακών κερδών, με τις μόνες διαφορές τους να περιορίζονται στο ποιο μείγμα μέτρων εξυπηρετεί το σκοπό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ