Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο, αβέβαιες οι επενδύσεις

Σήμερα η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ

Μπόλικο κουρνιαχτό γύρω από τα προγράμματα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να σηκώνουν τόσο η ΝΔ όσο και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και των σημερινών σχετικών αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το ζήτημα αφορά τη διοχέτευση φρέσκου πακτωλού κεφαλαίων προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης και μέσω αυτών στους ισχυρούς ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ανακάμψει το επίπεδο των νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Η «αποτυχία» των προηγούμενων μέτρων «χαλάρωσης», παρά και το γεγονός ότι αυτή συνδυάστηκε με την εξαΰλωση των επιτοκίων, φέρνει στο προσκήνιο και τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων, έναντι των οποίων θα χορηγηθεί η ρευστότητα. Τα ποσά αυτά, μόνο για τα κράτη που θα επιλεγούν, θα αποδοθούν ανάλογα με τη συμμετοχή του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδας φτάνει στο 2,9%. Ετσι, στην περίπτωση προγράμματος συνολικού ύψους 550 δισ. ευρώ, οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 16 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπονται τρόποι διάχυσης τυχόν πιστωτικών κινδύνων ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Ετσι, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές των ομολόγων, η χασούρα θα μεταφέρεται εν μέρει ή και συνολικά στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδυναμώνονται παραπέρα και οι όποιες προτάσεις για «κούρεμα» των ομολόγων που θα περάσουν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

Στη χτεσινή «άτυπη» συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, συζητήθηκε και το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας για την έγκριση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας». Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται σήμερα, ωστόσο χθες πληροφορίες έκαναν λόγο για έγκριση του αιτήματος για διάστημα 2 βδομάδων, οπότε και θα εξεταστεί η ανανέωσή της. Λόγος γίνεται για κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες ρευστότητας που θα προκύψουν.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, σε χτεσινές δηλώσεις της, έδωσε έμφαση στην ανάγκη κλιμάκωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «καταστροφικό» για τη χώρα, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ζώνης του ευρώ».

Ο ΣΕΒ για το «ενεργειακό κόστος» των βιομηχάνων

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ο ΣΕΒ, ενόψει και της διαμόρφωσης του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, επαναφέρει στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων, απαίτηση του εγχώριου κεφαλαίου που έχουν ασπαστεί τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο ΣΕΒ τονίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική «εγκυμονεί κινδύνους για τα μέλη μας - μεγάλους πελάτες σας, λόγω της ιδιότητας του βασικού μετόχου της ΔEΗ που είναι το ελληνικό κράτος». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ καλεί σε ευέλικτες αποφάσεις για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ σε όφελος των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ