Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σε κρίσιμη κατάσταση» 46 απεργοί πείνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τουλάχιστον 46 πολιτικοί κρατούμενοι παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, είναι ανίκανοι να βαδίσουν και έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας για διάστημα που έχει ξεπεράσει, για περισσότερους από αυτούς, τις 130 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν αυτόπτες στο περιοδικό «Ο Αγώνας» - που εκδίδουν πολιτικές οργανώσεις της εκτός νόμου τουρκικής αριστεράς - σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια μνήμης επήλθε και λόγω της τακτικής της υποχρεωτικής σίτισης που ακολουθούν οι τουρκικές «σωφρονιστικές» αρχές.

Στο μεταξύ επανέρχεται και το Κουρδικό στην επικαιρότητα μετά την έκρηξη νάρκης στο Σιλόπι της επαρχίας Ντιάρμπακιρ, στην οποία σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 5.

Στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας πάντως μοιάζουν να κυριαρχούν η δυσαρέσκεια του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τον παραγκωνισμό του από τον «Ευρωστρατό», στην οποία αποδίδεται το ότι ο στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου δε θα συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - ο πρωθυπουργός αναχώρησε χτες - αλλά και η πιθανότητα απαγόρευσης του Κόμματος Αρετής.

Στο οικονομικό επίπεδο, η τουρκική κυβερνώσα ελίτ «πήρε ανάσα» μετά τη δέσμευση 40 ευρωπαϊκών και δυτικών τραπεζικών ιδρυμάτων πως «συνεχίζουν να στηρίζουν» τα δάνειά τους προς την Τουρκία. Ο Γιούργκεν Φίτσεν της Deutsche Bank μάλιστα, στο πλευρό του Στάνλεϊ Φίσερ του ΔΝΤ που παρέστη σε συνάντηση των τραπεζιτών, δήλωσε ότι «η (διεθνής) τραπεζική κοινότητα είναι αισιόδοξη» και η Τουρκία «θα ξεπεράσει αυτήν την οικονομική κρίση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ