Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια στρατιωτικής προετοιμασίας για «κινδύνους» από Ανατολή και Νότο

Στιγμιότυπο από πρόσφατη ΝΑΤΟική αεροπορική άσκηση στη Λιθουανία
Στιγμιότυπο από πρόσφατη ΝΑΤΟική αεροπορική άσκηση στη Λιθουανία
Με άξονα την παραπέρα προώθηση των στρατιωτικών σχεδίων του ΝΑΤΟ κόντρα στις «απειλές» από Ρωσία και τους λεγόμενους τζιχαντιστές συνεδρίασε το διήμερο 21 και 22 Γενάρη η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών, και την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν που στην κύρια συνεδρίαση της Συνόδου αφορούσαν:

-- Στην εφαρμογή του ΝΑΤΟικού σχεδίου «Readiness Action Plan» (Σχέδιο Αμεσης Δράσης, αλλά και «Αντίδρασης» της λυκοσυμμαχίας απέναντι σε οτιδήποτε χαρακτηρίσει «απειλή» όπου Γης), των εν εξελίξει μέτρων διασφάλισης και της ενδιάμεσης κατάστασης μέχρι τη μετάπτωση της υπάρχουσας «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» στο νέο σχήμα «Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)». Μια «δύναμη αιχμής» όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί που σχηματίζεται, ώστε να μπορεί μέσα σε ελάχιστα 24ωρα να αναπτυχθεί όπου χρειαστεί για να προασπίσει στρατιωτικά - πολεμικά τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα.

-- Στην επιχείρηση της Συμμαχίας «Resolute Support Mission» στο Αφγανιστάν. Τη νέα αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην πολύπαθη χώρα.

-- Στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη του «Μεσογειακού Διαλόγου». Χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής που το ΝΑΤΟ εντάσσει στα διπλωματικά - στρατιωτικά πλάνα του, ώστε να διασφαλίσει συμμαχίες, βάσεις και μέσα διεκπεραίωσης δυνάμεών του στα νότια και τα ανατολικά.

-- Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν ως θέματα και η «κατάσταση ασφαλείας» τόσο στα ανατολικά και νότια σύνορα της Συμμαχίας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και ο στρατηγικός στρατιωτικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ με ορίζοντα πολλά χρόνια μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ