Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατήφεια αλλά και διάθεση «συναίνεσης» στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με κατήφεια υποδέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ειδικά η μεγάλη διαφορά της από την πρώτη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά για το μέλλον του Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της παράταξης.

Αλλωστε, οι ...καμπάνες είχαν ξεκινήσει να ηχούν μέρες τώρα, με επιφανή στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά ενστάσεις για την προεκλογική τακτική του κόμματος (με την κινδυνολογία, την επίκληση του «κόκκινου κινδύνου» κ.τ.λ.), εκτιμώντας ότι δεν μπορούσε να κερδίσει το λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε, π.χ., η Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στην «Ημερησία», λέγοντας ότι «όποτε η ΝΔ ανοίχτηκε προς το Κέντρο πέτυχε μεγάλες νίκες. Οποτε περιορίστηκε στα Δεξιά της, απώλεσε μεγάλο μέρος κεντροδεξιών ψηφοφόρων», καθαρή αιχμή για τα όσα ισχυριζόταν προεκλογικά η ηγεσία Σαμαρά.

Ο Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του πόνταρε στην ψήφο των «νοικοκυραίων» (όπως έλεγε προεκλογικά) και των αναποφάσιστων («Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένας πρωτόγνωρα μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι είναι ακόμα αναποφάσιστοι. Εκείνοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα», έλεγε χτες το πρωί ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα), αλλά ταυτόχρονα δεν κατάφερε να πείσει ότι μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όντως «θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας», την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασίαζε τις περί του αντιθέτου απανωτές εξετάσεις του στο κεφάλαιο εντός και εκτός συνόρων... Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί που «παπαγάλιζε» η ηγεσία της ΝΔ μέχρι και την τελευταία ώρα, πριμοδοτούσαν συνολικά την αποπροσανατολιστική για το λαό δικομματική πόλωση, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, λειτούργησαν ακόμα περισσότερο υπέρ εκείνης της δύναμης αστικής διαχείρισης που δεν είχε φθαρεί από κυβερνητική θητεία.

Κατά τ' άλλα, κινούμενος πάνω στην κοινή στρατηγική βάση που συνδέει όλα τα αστικά κόμματα, στην υπηρέτηση των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του, ο Αντ. Σαμαράς στη χτεσινοβραδινή του δήλωση θύμισε ότι επί πρωθυπουργίας του δημιουργήθηκε μια «καινούργια παράδοση» συναινέσεων και διακομματικών κυβερνήσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές συναινέσεις και εμείς το τολμήσαμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κερδίσει πόντους στο εσωκομματικό του ακροατήριο: «Η ΝΔ άντεξε, είναι όρθια, παρά τα πολύ δύσκολα αλλά αναπόφευκτα μέτρα που πήραμε, έχασε μόλις 2 μονάδες σε σχέση με το 2012 και παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις ως η εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν. Ο ρόλος της στο επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμος. Εγγυώμαι ότι η ΝΔ θα διεκπεραιώσει το ρόλο της αυτό στο ακέραιο», συμπλήρωσε, στέλνοντας μήνυμα στα μονοπώλια πως θα δώσει στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία «ώθηση» να επιταχύνει τις αναγκαίες για το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και θα βάλει πλάτη όπου χρειαστεί για να ψηφιστούν στη Βουλή και να περάσουν σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

«Τρέχουν» τα σενάρια για τις εσωκομματικές διεργασίες

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, αναπαράγονται κάθε είδους σενάρια: Π.χ. ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν παραιτείται, πηγαίνει σε συνέδριο «ανασύνταξης» και για εκλογή νέου προέδρου από τη «βάση», με «ανοιχτές» διαδικασίες, όπου θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε μέλος ή «φίλος» του κόμματος. 'Η ότι ο Σαμαράς παραιτείται, ορίζεται μεταβατικός πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης και πάνε για εκλογή νέου προέδρου από συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στο «Mega» ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε οι όποιες διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα.

Ο δε αντιπρόεδρος της ΝΔ και επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το όνομά του έχει ακουστεί και ως προτεινόμενο από τον Αλ. Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έσπευσε να συγχαρεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται η εσωκομματική κόντρα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα (2015-11-25 00:00:00.0)
Αντί «αναβάπτισης»... εικόνα διάλυσης και σενάρια διάσπασης (2015-11-24 00:00:00.0)
Σχέδια και αλισβερίσια για τον εγκλωβισμό του λαού στα ζητούμενα του κεφαλαίου (2014-12-25 00:00:00.0)
Απεγκλωβισμός, χειραφέτηση (2014-12-25 00:00:00.0)
Καμία χαλάρωση στην εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων (2014-10-16 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός για πιο διευρυμένη στήριξη στην πολιτική της (2014-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ