Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες συλλήψεις σε Γαλλία και Βέλγιο

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν στην Ευρώπη τις συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε πυρήνες «τρομοκρατών» τζιχαντιστών, στο φόντο των αιματηρών επιθέσεων που έγιναν στο Παρίσι, αλλά και μιας σειράς αποκαλύψεων (όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι αρχές), σύμφωνα με τις οποίες, επιθέσεις ανάλογου «εύρους» σχεδιάζονταν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Χτες, οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβαν τέσσερα άτομα στην πόλη Λυνέλ στο νότο της χώρας. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 20 νεαροί μουσουλμάνοι κάτοικοι (18-30 ετών) της Λυνέλ ταξίδεψαν από το περασμένο καλοκαίρι στη Συρία, για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Επίσης, η βελγική αστυνομία συνέλαβε κι έθεσε υπό κράτηση τρεις άνδρες που φέρονται να συνδέονται με «εξτρεμιστικές οργανώσεις» στη δυτική πόλη Κόρτρικ. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι μετά από έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε οπλισμός.

Την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση του «τζιχαντισμού» αξιοποιείται πολύμορφα για να εμπεδωθεί ένα κλίμα τρομοϋστερίας στους λαούς της Ευρώπης και να εξασφαλίζεται συναίνεση ή ανοχή σε μέτρα ενίσχυσης της καταστολής και της αστυνομοκρατίας. Για παράδειγμα, στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, ειδικό βάρος δίνεται στην ενίσχυση των «υπηρεσιών πληροφοριών», που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην παρακολούθηση ύποπτων «τρομοκρατών». Βέβαια, έχει αποδειχθεί ότι μια σειρά τρομοκρατικές επιθέσεις τελικά δεν απετράπησαν, αν και οι δράστες ήταν στο «μικροσκόπιο» τέτοιων υπηρεσιών, που κατά τ' άλλα ενισχύονται πολύτροπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου Ευρώπης (δηλαδή ενός ακόμα οργανισμού που στηρίζει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών) αναφέρει ότι οι πρακτικές μαζικής παρακολούθησης δεν έχουν βοηθήσει στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων. Βεβαίως, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγει σε αυτή τη διαπίστωση από τη σκοπιά του πώς πρέπει να ενισχυθούν οι «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις, τι προτεραιότητες πρέπει να αποκτήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί που αξιοποιούνται σχετικά, οι οποίοι ούτως ή άλλως υπηρετούν ένα κράτος εχθρικό στα εργατικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής τής έκθεσης, Ολλανδός βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Πιέτερ Ομτζιγκτ, παρατήρησε ότι τα χρήματα που δίνονται για μαζικές παρακολουθήσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ