Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη Ομπάμα με ευρεία ατζέντα και ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές

ΡΙΑΝΤ.--

Η χτεσινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία, με αφορμή το θάνατο του 90χρονου βασιλιά Αμπντάλα στις 23/1, διαδραματίζεται σε μία περίοδο εμβάθυνσης των διμερών ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών σε Συρία, Ιράν, Υεμένη, Ισραήλ, Παλαιστινιακό και ευρύτερη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ολοένα και μικρότερης εξάρτησης των ΗΠΑ από τα σαουδαραβικά πετρέλαια λόγω του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ο νέος Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν υποδέχθηκε με θέρμη και κάθε επισημότητα τον πρόεδρο Ομπάμα, τη σύζυγό του Μισέλ και την 29μελή κουστωδία νυν αξιωματούχων (υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι), του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, γερουσιαστών (όπως ο «πανταχού» παρών επικριτής της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν) αλλά και πρώην υπουργών Εξωτερικών, όπως οι Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις και το στρατηγό Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) του αμερικανικού στρατού, καθώς όλοι τους είχαν κατά το παρελθόν αγαστή συνεργασία με τη σαουδαραβική αυταρχική μοναρχία.

Μετά από ένα πλουσιότατο δείπνο, οι Ομπάμα και Σαλμάν απομακρύνθηκαν από τους φακούς των ειδησεογραφικών πρακτορείων και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για πάνω από μία ώρα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου. Στελέχη του Στέιτ Ντηπάρτμεντ και πρώην διπλωμάτες όπως ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Σ. Αραβία, Τσαρλς Φρίμαν, σχολίαζαν ότι παρά τα προβλήματα και τις αντιθέσεις (ιδιαίτερα έπειτα από την απόφαση της σαουδαραβικής ηγεσίας να χαράξει «ξεχωριστή» γραμμή στην εξωτερική πολιτική λόγω αντιτιθέμενων συμφερόντων μεταξύ των μονοπωλίων αμφοτέρων χωρών) η αμερικανο-σαουδαραβική συμμαχία εξακολουθεί να παραμένει «σχέση συναλλαγής». Ο ίδιος σημείωσε εντούτοις με νόημα ότι οι Αμερικανοί πλέον δεν έχουν «τόση ανάγκη το πετρέλαιο», ενώ οι Σαουδάραβες ανησυχούν για την εντεινόμενη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο σε Συρία και Ιράκ που επικεντρώνουν τη δράση τους, αναμένοντας από τις ΗΠΑ να κάνουν «περισσότερα» για να τους σταματήσουν.

Αλλοι εμπειρογνώμονες του Στέιτ Ντηπάρτμεντ σημείωναν πως ο νέος 79χρονος Σαουδάραβας βασιλιάς θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον να αναμιχθεί περισσότερο στη διευθέτηση των κρίσεων στην περιοχή και ότι λόγω του πρόσφατου θανάτου του προκατόχου του, βασιλιά Αμπντάλα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφύγει να θέσει ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία.

«Ορισμένα θέματα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο βασιλιά Σαλμάν και τον Ομπάμα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά και ο Ανουάρ Εσκί, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Τζέντα (δυτική Σαουδική Αραβία).

Από την άλλη, ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, επιβεβαίωσε πως στη χτεσινοβραδινή συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν ιδιαίτερα η εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (που στηρίζει στρατιωτικά και η Σαουδική Αραβία) και η εντεινόμενη κρίση στην Υεμένη, που σπαράσσεται στο βορρά από την εξέγερση των Σιιτών και στο νότο από Σουνίτες τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων σε Ενέργεια - οικονομία (2022-09-14 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η ένταση ανάμεσα σε Σ. Αραβία και Ιράν (2019-10-01 00:00:00.0)
Πιέσεις Τραμπ στον βασιλιά Σαλμάν για το πετρέλαιο (2018-10-04 00:00:00.0)
Συμφωνίες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπλα και Ενέργεια... (2017-10-06 00:00:00.0)
Για τις ενεργειακές πηγές, οδούς μεταφοράς και σφαίρες επιρροής (2016-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ