Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμοπόλεμη να στηρίξει και τα επόμενα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου

Ετοιμότητα για να βάλει πλάτη από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση επιδιώκει η ΝΔ

Eurokinissi

Ετοιμότητα για να βάλει πλάτη από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση επιδιώκει η ΝΔ
Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς συνέχισε και χτες τις επαφές του με βουλευτές και στελέχη της παράταξης. Στόχος η αποφυγή της εσωκομματικής γκρίνιας και «εσωστρέφειας», η ετοιμότητα του κόμματος είτε να ξαναδιεκδικήσει τη διακυβέρνηση, είτε να βάλει πλάτη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να προωθηθούν παραπέρα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Μετά τον κύκλο τηλεφωνικής επικοινωνίας με βουλευτές που εγκαινίασε προχτές, ο Σαμαράς δέχτηκε χτες στα κεντρικά του κόμματος τους Νικ. Κακλαμάνη, Σοφία Βούλτεψη και Κατερίνα Παπακώστα (η τελευταία δεν εκλέχτηκε). Την ερχόμενη βδομάδα, πιθανά να ορίσει συνεδρίαση της νεοεκλεγμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου ενδέχεται το λόγο να πάρουν και βουλευτές.

Για την ώρα και παρά τις κάποιες κριτικές που γίνονται, ευθεία αμφισβήτηση Σαμαρά δεν έχει εκδηλωθεί από άλλα στελέχη του κόμματος. Αλλωστε, δείχνει να έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή βουλευτών - υποστηρικτών του, ενώ οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» προτιμούν ένα δρόμο επίδειξης «ψυχραιμίας». Η δε πλευρά Μητσοτάκη φαντάζει προσώρας αποδυναμωμένη, καθώς τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη βγήκε μόλις τρίτη σε σταυρούς στην Α' Αθήνας, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποσκελίστηκε στη Β' Αθήνας από το Ν. Δένδια, ο οποίος μοιάζει με γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.

Ενα σενάριο ωστόσο που κρατιέται «στον αφρό» και ενδεχομένως να επιταχύνει διεργασίες στη ΝΔ είναι το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Επισήμως η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένει στην υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο τελευταίος να παραιτηθεί ο ίδιος από την υποψηφιότητά του, διευκολύνοντας μια μεταστροφή υπέρ Αβραμόπουλου, δίνοντας ώθηση για παραπέρα αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Βολική προεδρολογία

Αλλωστε, μια σειρά παράγοντες συμφωνούν ότι μια μετακόμιση Αβραμόπουλου στην ΠτΔ θα τους βόλευε όλους, στην κοινή γραμμή που συνδέει όλες τις αστικές δυνάμεις για ομαλότητα στην αστική διακυβέρνηση, σταθερότητα στην αστική εξουσία. Σταθερότητα που εξυπηρετείται και από την αποπροσανατολιστική και ανούσια για το λαό προεδρολογία:

Μετακομίζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου βρίσκεται σήμερα, απελευθερώνει τη θέση για τον Αλ. Τσίπρα, ώστε να ορίσει εκεί δικό του Επίτροπο. Φεύγοντας ο Δ. Αβραμόπουλος από το μικρόκοσμο της ΝΔ για να παίξει τον «υπερκομματικό» του ρόλο στην ΠτΔ, σημαίνει για τον Αντ. Σαμαρά ένας ανθυποψήφιος λιγότερος, αν ανοίξει θέμα για την προεδρία του κόμματος.

Κυκλοφορεί δε και το σενάριο ο Αλ. Τσίπρας να προτείνει για ΠτΔ τον Κ. Καραμανλή, που για τους αντίστοιχους λόγους με αυτούς της επιλογής Αβραμόπουλου, επίσης δείχνει να συμφέρει τον Αντ. Σαμαρά. Ειδικά, μάλιστα, αν παραμερίσει τον Στ. Δήμα και ανακοινώσει στήριξη στον Κ. Καραμανλή, στοιχίζει και τους καραμανλικούς πίσω του σε ενδεχόμενη κόντρα του με την πλευρά Μητσοτάκη.

Μάλιστα, χτες, ο Αδ. Γεωργιάδης, βουλευτής, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84», ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Δ. Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και σημείωσε: «Αναμένουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η πρόταση προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, θα πρόκειται για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και θα είναι σύμφωνη με την παράδοση της έννοιας του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρέπει να έχει ευρύτερη συναίνεση».

Κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό για τη ΝΔ, όπως παραδέχονται και στελέχη της, είναι να είναι ετοιμοπόλεμη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρει σκούρα στις «διαπραγματεύσεις» με τους εταίρους, να φανεί έτοιμη στα μάτια του μεγάλου κεφαλαίου να ξαναπάρει ευθύνες για να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται, τα προβλεπόμενα στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, άφησε μια σειρά αιχμές για το αν μπορέσει να λειτουργήσει, σε όφελος φυσικά της καπιταλιστικής οικονομίας, αν θα μπορέσει να προωθήσει αποκρατικοποιήσεις, να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο και αν θα μπορέσει να αποσπάσει ευρύτερες συναινέσεις στο πλαίσιο των αστικών κομμάτων, για να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ: «Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 υπουργών. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συμμετοχή προσώπων σε τομείς ευθύνης τα οποία έχουν εκφράσει επικίνδυνες θέσεις, όπως π.χ. για την ανάπτυξη, για τις αποκρατικοποιήσεις, για την ακύρωση επενδύσεων (...) Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη με την κατάργηση των δύο πιο σημαντικών για την ανάπτυξη υπουργείων, των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού (...) Θεωρούμε επίσης αδιανόητη την υποβάθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Σπόντες άφησε και για την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου για την προεδρία της Βουλής: «Η προτεινόμενη επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ενώ θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, προφανώς δε διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ