Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος Ελλήνων πιλότων σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Αλμπαθέτε μετά την πτώση του ελληνικού F-16

Eurokinissi

Φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Αλμπαθέτε μετά την πτώση του ελληνικού F-16
Επιβεβαιώθηκε και επισήμως χτες ο θάνατος των δύο Ελλήνων πιλότων του διθέσιου μαχητικού F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε τη Δευτέρα εντός πίστας στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου μετείχε σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Τη ζωή τους έχασαν και άλλοι οκτώ άνθρωποι, στελέχη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στις εκρήξεις που ακολούθησαν την πτώση του ελληνικού μαχητικού πάνω σε άλλα σταθμευμένα αεροσκάφη, ενώ υπήρξαν και 21 τραυματίες, οι επτά από τους οποίους σοβαρά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που εκδόθηκε χτες το πρωί: «Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16.16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block50 της 111Πτέρυγας Μάχης/341 Μοίρας, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο Ιπταμένων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459, εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128, εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΠΑ μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή».

Στο Αλμπαθέτε μετέβη χτες και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς, ενώ στις Ενοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος.

Σημειωτέον, στη βάση Los Llanos είχαν μετασταθμεύσει ήδη από τις 19 Γενάρη τέσσερα αεροσκάφη και 41 άτομα προσωπικό της ΠΑ (7 πιλότοι και 34 άλλα στελέχη) από την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε άσκηση του Tactical Leadership Programme (TLP), η οποία εντάσσεται στις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟϊκές συνεκπαιδεύσεις υψηλής επικινδυνότητας, εντός και εκτός συνόρων, στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όχι φυσικά για τα συμφέροντα του λαού, αλλά αυτά των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.

Αλλωστε, το TLP λειτουργεί ως πολυεθνικό στρατηγείο, με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από δέκα κράτη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικός στόχος του είναι με τέτοια σχολεία «τελειοποίησης πιλότων» «να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα» των δυνάμεων των δέκα ΝΑΤΟϊκών κρατών για τη στήριξη βασικά των σχεδίων της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής ηγεσίας, του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR) και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχίας (SACT).

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοια επικίνδυνα για τον ελληνικό λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, θα συνεχιστεί και με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας στη λυκοσυμμαχία «αδιαμφισβήτητη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ