Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ προετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στην κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, οι ηγέτες κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ, αξιοποιώντας το πρόσφατο μακελειό στη Μαριούπολη (που οι πολιτοφύλακες χαρακτηρίζουν προβοκάτσια της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου), καλούν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν τους σημειώνουν: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ουκρανία. Καταδικάζουμε τη δολοφονία αμάχων από τον τυφλό βομβαρδισμό στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης στις 24 Γενάρη. Σημειώνουμε τις ενδείξεις της συνεχιζόμενης υποστήριξης που παρέχεται στους αυτονομιστές από τη Ρωσία, κάτι που υπογραμμίζει την ευθύνη της Ρωσίας. Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις πράξεις των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ.

Επαναφέρουμε τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Δεκέμβρη του 2014, όπου είπαμε ότι "η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να πάρει παραπέρα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο". Με βάση την επιδείνωση της κατάστασης, ζητάμε από το ερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει κάθε κατάλληλη δράση, ειδικότερα για περαιτέρω κυρώσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Θα εξετάσουμε την κατάσταση στην επόμενη συνάντησή μας».

Οπως έχει ανακοινωθεί, αύριο Πέμπτη θα γίνει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών, όπου θα εξεταστεί το θέμα.

Διαδικαστικό θέμα θέτει η ελληνική κυβέρνηση

Σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλος, όπου εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έκδοση του ανακοινωθέντος. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η δήλωση "Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ" που δημοσιεύθηκε σήμερα (σ.σ. χτες), κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ