Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενταση στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ

Ενώ οι τζιχαντιστές απειλούν να εκτελέσουν και δεύτερο Ιάπωνα όμηρο

Στο κατεστραμμένο Κομπανί
Στο κατεστραμμένο Κομπανί
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αυξάνεται η ένταση στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ μετά τη ρίψη δύο ρουκετών από τη μεριά των συριακών συνόρων στο ισραηλινό έδαφος. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από Ισραηλινούς αξιωματούχους, που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, σαν «απάντηση» στην προ εννιαημέρου επίθεση που έκαναν ισραηλινά βομβαρδιστικά σε κομβόι αυτοκινήτων της «Χεζμπολάχ» στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Λιβανέζων στελεχών της οργάνωσης και τεσσάρων Ιρανών, εκ των οποίων ο στρατηγός, Μοχάμαντ Αλαχντάντι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντέδρασε χτες οργισμένα στη ρίψη των ρουκετών κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δηλώνοντας: «Οσοι προσπαθούν να προκαλέσουν το Ισραήλ θα ανακαλύψουν ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με δύναμη...Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά, θα καούν!» Ο ίδιος προειδοποίησε τις κυβερνήσεις Συρίας και Λιβάνου πως είναι υπεύθυνες για οτιδήποτε συμβαίνει στο έδαφός τους και «δη κοντά στα σύνορά τους με το Ισραήλ...».

Το ίδιο διάστημα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ κυκλοφόρησαν νέο ηχητικό υλικό, με το οποίο απειλούν να εκτελέσουν μέσα στο τρέχον 24ωρο και τον δεύτερο Ιάπωνα όμηρο, τον 47χρονο δημοσιογράφο Κέντζι Γκότο, αλλά και τον Ιορδανό πιλότο Μάαζ αλ Κασάσμπε εκτός και εάν οι ιορδανικές αρχές αφήσουν ελεύθερη την 44χρονη Ιρακινή Σαντζίντα αλ Ρισάουι που έχει καταδικαστεί σε θάνατο επειδή το 2006 είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο Αμμάν της Ιορδανίας σκοτώνοντας 60 άτομα.

Στο ευαίσθητο θέμα των πολυήμερων διαπραγματεύσεων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» επανήλθε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της Ιαπωνίας στην Ιορδανία, υφυπουργός Εξωτερικών, Γιασίντε Νακαγιάμα που εμφανίστηκε το πρωί αισιόδοξος πως ο Ιάπωνας δημοσιογράφος και ο Ιορδανός πιλότος θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν «με το χαμόγελο στα χείλη». Ο ίδιος εξήρε τη στενή συνεργασία των ιαπωνικών και των ιορδανικών αρχών με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων.

Συλλογική δράση κατά των τζιχαντιστών ζητά η Τσεχία

Στην Πράγα, ο Τσέχος Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν απηύθυνε έκκληση να αναληφθεί «συλλογική δράση από τη διεθνή κοινότητα» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», κατηγορώντας το πως προετοιμάζει «ένα Ολοκαύτωμα με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα».

Μάλιστα, παρομοίασε τους τζιχαντιστές με τη «ναζιστική Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του 1930», τονίζοντας ότι «μας απειλεί με ένα Ολοκαύτωμα που θα έχει ως θύματα όχι 6.000.000 Εβραίους, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, άθεους καθώς και μουσουλμάνους». Οι δηλώσεις του Ζέμαν έγιναν χτες στη διάρκεια φόρουμ με αφορμή την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς- Μπίρκεναου από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, η «διεθνής επιχείρηση» κατά των τζιχαντιστών πρέπει να διεξαχθεί εναντίον των «στρατοπέδων εκπαίδευσης των τρομοκρατών, με τη χρήση εξελιγμένων μέσων όπως τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση (...) ότι η διεθνής τρομοκρατία περιορίζεται σε κάποιες μικρές ομάδες χωρίς αρκετό οπλισμό, γιατί πρόκειται για μία παγκόσμια οργάνωση».

Ενόχληση του Ερντογάν για την απελευθέρωση του Κομπανί

Η σχεδόν καθολική ανάκτηση ελέγχου της βόρειας συριακής μεθοριακής πόλης Κομπανί από τους Κούρδους επιβεβαιώθηκε χτες και από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αλλά και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εντούτοις εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος από αυτήν την εξέλιξη και κυρίως από τον κίνδυνο να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα δεύτερο αυτόνομο Κουρδιστάν στα σύνορα βόρειας Συρίας - Τουρκίας, στα πρότυπα εκείνου που έχει δημιουργηθεί στο βόρειο Ιράκ. Ουσιαστικά πρόκειται για έμμεση αντίθεση για το ρόλο που παίζουν και οι ΗΠΑ στην περιοχή, που υποστηρίζουν τους Κούρδους.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη «διεθνή απάντηση» στο Κομπανί, τονίζοντας ότι η πολιορκημένη πόλη Χαλέπι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και όχι το Κομπανί. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος από τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα δεν έχουν πουθενά να ζήσουν, αν επιστρέψουν στη χώρα τους, και διερωτήθηκε λέγοντας: «Τι έχει το Κομπανί που όλος ο κόσμος υψώνεται και συνεργάζεται; Οσοι φεύγουν από το Κομπανί έρχονται σε εμάς, 200.000 άνθρωποι...Τους λέμε για το Χαλέπι, κανείς δεν ακούει. Ζουν εκεί 1.200.000 άνθρωποι. Εκεί είναι η οικονομία, η ιστορία και ο πολιτισμός. Γιατί δεν σας ενδιαφέρει;».

Αυτά ενώ χτες, ισχυρές τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν βροχή δακρυγόνων και κανόνια νερού σε εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην περιοχή Σορούτς της νότιας Τουρκίας, έπειτα από έκκληση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP),για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Κομπανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ