Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ «G20»
Ψηλά στην ατζέντα Ενέργεια και Τουρισμός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συναντήσεις, που θα ασχοληθούν ειδικά με τις εξελίξεις και το επενδυτικό περιβάλλον στους κλάδους του Τουρισμού και της Ενέργειας, περιλαμβάνει η ατζέντα της φετινής προεδρίας του «G20», που, από 1η Δεκέμβρη, ανέλαβε η Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπακάν, μεταξύ άλλων, ιεραρχείται η συστηματοποίηση εκπροσώπησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα 20 μέλη της «Ομάδας των 20», με το επιχείρημα ότι πρέπει να εισακούονται και οι δικές τους προτάσεις στη χάραξη των πολιτικών. Φυσικά, η στάση των καπιταλιστικών κυβερνήσεων απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνδέεται καταρχήν με τους ρυθμούς συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε κάθε χώρα / περιοχή, αλλά και κατά κλάδο, με τις προτεραιότητες που τα μονοπώλια θέτουν σχετικά. Η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου είναι αντικειμενική στον καπιταλισμό και συνεπάγεται το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών, όπως και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το να «ενδιαφέρεται» μια ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως το «G20» για τους μικρομεσαίους μαρτυρά μάλλον μια προσπάθεια καλύτερου σχεδιασμού της στάσης και του «χειρισμού» των μικρών και μεσαίων κάθε κλάδου από τα μονοπώλια, προμηνύει όξυνση των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών για την κυριαρχία σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Κατά τα άλλα, ο Μπαμπακάν αναφέρθηκε σε συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις «20» χώρες που θα γίνουν, επιβεβαιώνοντας ότι η ενίσχυση του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «κοινωνικής συνοχής» παραμένει βασικό εργαλείο καθυπόταξης των εργαζόμενων λαών.

H Τουρκία θέλει να αξιοποιήσει την προεδρία στο «G20» στο πλαίσιο της επιδίωξής της να αναβαθμίσει ευρύτερα τη θέση της στη Μέση Ανατολή, αλλά και παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικά τα ταξίδια που τελευταία ο Ερντογάν κάνει σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Οι ανακατατάξεις και οι διεργασίες, στις οποίες η τουρκική αστική τάξη προσβλέπει, αλληλεπιδρούν και με την όξυνση της προκλητικότητας και της επιθετικότητάς της όπως εκφράζεται και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι ανταγωνισμοί, ειδικά με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ κτλ. εντείνονται, εγκυμονώντας νέους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής μας.

Η τουρκική προεδρία στο «G20» «ξεχωρίζει» την Ενέργεια σε μια περίοδο που η χώρα διεκδικεί θέση ενεργειακού κόμβου και προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με τη στήριξη - όπως φαίνεται - και «παικτών» όπως η Ρωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η υπουργική Σύνοδος του G20 (2021-06-29 00:00:00.0)
Καταστολή διαδηλώσεων και ενδοαστικές διεργασίες (2015-03-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-12-06 00:00:00.0)
Προμήνυμα νέων αντεργατικών επιθέσεων (2014-12-06 00:00:00.0)
Στόχος η δημιουργία καρτέλ (2006-10-04 00:00:00.0)
Κλείνουν τα παραδοσιακά τυροκομεία (1996-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ