Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Εντείνονται οι σχεδιασμοί των μονοπωλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σχέδια όλο και περισσότερων μονοπωλιακών συμφερόντων συνδέονται με τις «ισορροπίες» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη «λύση» του Κυπριακού, όπως επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις που γίνονται αναφορικά με σχέδια γεωτρήσεων στην περιοχή.

Μετά την προχτεσινή είδηση ότι η γαλλική «Total» θα συνεχίσει τελικά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, χτες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκμετάλλευση του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος «Αφροδίτη», σχολιάζοντας δημοσιεύματα για επαφές που έχει η αμερικανική «NOBLE» στην Κύπρο. Ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο να καταληχθεί σχέδιο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.

Αναφορικά με επαφές Ιορδανών αξιωματούχων στην Κύπρο, ο Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε πως οι δυο πλευρές συζητούν θέματα όπως «η όδευση ενδεχόμενου αγωγού προς την Ιορδανία, από πού θα οδεύσει και πού θα φτάνει, οι υποδομές και όλα αυτά, τα οποία βλέπουμε με τους δυνητικούς αγοραστές».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - επικαλούμενη δημοσίευμα της τουρκικής «Σαμπάχ» - έγραψε χτες στη διαδικτυακή της έκδοση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «η Τουρκία θα αποκτήσει την δική της πλατφόρμα. `Η θα την παράξει μόνη της ή θα την αγοράσει». Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Αγκυρα θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο δημοσίευμα καταγράφει πως στόχος είναι η τουρκική TPAO να εξελιχθεί σε μια εταιρεία του διαμετρήματος των ΒΡ, «Shell», «Chevron», που θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές.

Τέλος, ενδεικτική των ανταγωνισμών στους οποίους συμμετέχει και η κυπριακή αστική τάξη είναι η «αντίδραση» της Λευκωσίας στη δήλωση των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ περί απειλών κατά της Ρωσίας με νέες κυρώσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διαχώρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, στο πλαίσιο διαφορετικών απόψεων που «χωρίζουν» τις μερίδες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τις σχέσεις τους με το ρωσικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ