Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Ζυμώσεις για επέμβαση με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Η εγκληματική δράση των ενόπλων ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία και οι απανωτές επιθέσεις που εξαπολύουν λίγες βδομάδες πριν από τις νιγηριανές προεδρικές εκλογές της 14ης Φλεβάρη δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για την πιθανή εξαπόλυση μιας ακόμη διεθνούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην περιοχή, Χιρούτ Γκεμπρέ Σελασιέ, πρότεινε ουσιαστικά την πραγματοποίηση διεθνούς επέμβασης στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πλέον η δράση της «Μπόκο Χαράμ» δεν είναι εσωτερικό ζήτημα της Νιγηρίας, αλλά «σοβαρή απειλή για το Σαχέλ και όλη την αφρικανική ήπειρο». «Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση και να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που συνιστά η "Μπόκο Χαράμ" για όλη την αφρικανική ήπειρο. Η Νιγηρία δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα», υποστήριξε η απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Σαχέλ της Αφρικής, καλώντας τη Νιγηρία να είναι πιο θετική απέναντι στη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) που συγκρότησαν στα τέλη του 2014 έξι χώρες της περιοχής με τις προτροπές της Γαλλίας, αλλά υπολειτουργεί λόγω διμερών και ευρύτερων αντιπαραθέσεων της Νιγηρίας με χώρες της περιοχής.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε τις στρατιές των πάνω από 1.500.000 προσφύγων που πλέον κατακλύζουν τη μεθόριο της Νιγηρίας με το Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν, ενώ επικαλέστηκε ως απόδειξη για τους κινδύνους την επέκταση της δράσης των ισλαμιστών, στο βόρειο Μάλι, της «Μπόκο Χαράμ» ευρύτερα στο Σαχέλ την ύπαρξη, όπως είπε, στρατοπέδου της «Μπόκο Χαράμ» στο βόρειο Μάλι.

Σε κάθε περίπτωση, ένα διεθνές ή «αφρικανικό» σχέδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας που ξεκινά αύριο (Παρασκευή).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ