Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρούν οι επαφές για τον αγωγό

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κατασκευή του αγωγού «Τούρκις Στριμ» («Turkish Stream») ήταν το θέμα συνάντησης που είχαν στη Μόσχα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο διευθύνων σύμβουλος της «Γκάζπρομ» Αλεξέι Μίλερ.

Το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ» μετέδωσε δηλώσεις του Μίλερ, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία του πρόκειται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του τμήματος που θα περνά από τη θάλασσα, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια θα δημιουργηθούν από κοινού με τουρκικά κεφάλαια (η τουρκική Botas έχει εξουσιοδοτηθεί από την τουρκική πλευρά). Σε ανακοίνωσή της, η «Γκάζπρομ» σημειώνει ότι την επόμενη βδομάδα οι δύο επιχειρήσεις θα καταρτίσουν ακριβές σχέδιο, για να προχωρήσουν βασικές πλευρές του σχεδίου, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση θα υπογράψουν επίσημα συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» φιλοξένησε χτες δηλώσεις του Γιλντίζ, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα αντιμετωπίζει - πλέον - πιο ευνοϊκά το ενδεχόμενο νέων εκπτώσεων στις τιμές του αερίου που παρέχει στην Αγκυρα.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, η σύσφιξη της οικονομικής ρωσο-τουρκικής συνεργασίας θα προσθέσει νέα δεδομένα στις ενδοϊμπεριαλιστικές συνεργασίες, στη Μέση Ανατολή όσο και ευρύτερα. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις, αφενός στο «μέτωπο» της Ουκρανίας, αφετέρου στο «μέτωπο» κατά των τζιχαντιστών (στον οποίο η Τουρκία δεν έχει δείξει την αναμενόμενη - κατά πολλούς εταίρους της - διάθεση συνεργασίας) έχουν δώσει νέα ώθηση στις διεργασίες, ευρύτερα, καθώς οι δυο χώρες αναζητούν συμμαχίες που θα ισοσκελίσουν αλλαγές στις σχέσεις τους με πρώην (;) εταίρους τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ