Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας με θύματα Τουαρέγκ

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται στη φιλοκυβερνητική μαλινέζικη ένοπλη οργάνωση «GATIA» που δρα κατά της αυτονόμησης και της ανεξαρτησίας των Τουαρέγκ στο βόρειο Μάλι, σημειώθηκε χτες στην πόλη Ταμπανκόρτ προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ένοπλων μελών της φυλής των Τουαρέγκ.

Είναι η πρώτη επίθεση του είδους που εξαπολύει η οργάνωση «GΑΤΙΑ», ακρωνύμιο από τη γαλλική ονομασία της οργάνωσης που είναι «Ομάδα αυτοάμυνας Ιμγκάντ και Σύμμαχοι κατά των Τουαρέγκ», και η οποία συγκροτήθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου μετά από σφοδρές συγκρούσεις στο βόρειο Μάλι ανάμεσα σε Μαλινέζους στρατιώτες και Τουαρέγκ αυτονομιστές του κινήματος «ΜΝLA».

Δυτικές στρατιωτικές πηγές μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξαν ότι η επίθεση έγινε εν γνώσει, αν όχι με τις προτροπές της μεταβατικής κυβέρνησης στο Μάλι, που κατηγορείται ότι, όσο περνά ο καιρός, στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στη δράση ένοπλων οργανώσεων κατά των Τουαρέγκ.

Δεν είναι το μόνο περιστατικό βίας που αντανακλά μία γενικότερη κατάσταση αναβρασμού στο βόρειο Μάλι, περίπου δύο χρόνια μετά τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση με πρόσχημα τη δράση ισλαμιστών ενόπλων οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα» στο βόρειο Μάλι.

Την Τρίτη τουλάχιστον δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεών τους με κυανόκρανους του ΟΗΕ πάλι στη βόρεια πόλη Ταμπανκόρτ, η οποία ελέγχεται κυρίως από ενόπλους της οργάνωσης «GATIA». Οι διαδηλωτές όρμησαν σε βάση κυανοκράνων στην πόλη με αφορμή την προσπάθεια των τελευταίων να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας σε περιοχή που ελέγχεται από το Κίνημα των Τουαρέγκ, «MNLA». Οι διαδηλωτές έκριναν πως το σχέδιο για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας ευνοούσε τους Τουαρέγκ και επιχείρησαν τη ματαίωσή του, διαδηλώνοντας.

Επιπλέον, την περασμένη βδομάδα, Ολλανδοί που συμμετέχουν στην αποστολή 9.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στο βόρειο Μάλι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων ένοπλων αυτονομιστών Τουαρέγκ, οι οποίοι είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να πάρουν τον έλεγχο του Ταμπανκόρτ από ένοπλους της οργάνωσης «GATIA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ