Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αβεβαιότητες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Υιοθέτηση «συντηρητικής πολιτικής διανομής μερισμάτων» προτείνει στις τράπεζες η ΕΚΤ

«Συστάσεις» προς όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους τους απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις αυξημένες αβεβαιότητες και τα ρίσκα που εκδηλώνονται στις οικονομίες της Ζώνης του ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «οι εν λόγω συστάσεις διατυπώνονται στο πλαίσιο ενός δύσκολου μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος που ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών και στην ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια». Η μείωση έως και η απαγόρευση διανομής μερισμάτων αφορά την κερδοφορία του 2014, προκειμένου τα κεφάλαια αυτά να αξιοποιηθούν στη συνέχεια από την κάθε τράπεζα, μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης και νέων κλυδωνισμών στις οικονομίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Οδηγία δεν αφορά άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχουν δυνατότητα διανομής μερισμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΚΤ:

-- Οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν «συντηρητική πολιτική διανομής μερισμάτων», λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

-- Οι τράπεζες, στις οποίες διαπιστώθηκε έλλειμμα κεφαλαιακής επάρκειας, «δεν θα πρέπει να προβούν σε διανομή μερισμάτων».

-- Επιπλέον, όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης, καλούνται «να συνεχίζουν την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ