Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δεν τους έφτανε η πλημμύρα ήρθε και το χιόνι

Μετά τη βροχή που άφησε ζημιές στο πέρασμά της, το χιόνι έκανε την εμφάνισή του στη Δυτική Μακεδονία, κλείνοντας δρόμους και αποκλείοντας τα πρώτα - ορεινά - χωριά. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως παρουσιάστηκε στην Εγνατία Οδό που πλημμύρισε και στα δύο της ρεύματα στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα, του Νομού Κοζάνης (στο 200ό χιλιόμετρο). Αργά χτες το απόγευμα, άνοιξε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και αναμενόταν να γίνει το ίδιο και με αυτό προς Γρεβενά. Η Τροχαία είχε προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Κοίλων - Βατερού.

Από την άλλη, καθίζηση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Καστοριάς - Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας και η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας από το 10ο χλμ. έως το 23ο χιλιόμετρο όπως και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 40ό έως το 44ο χιλιόμετρο. Παράλληλα, λόγω της χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων από το 14ο ως το 30ό χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) γινόταν μόνο με χρήση αλυσίδων.

Ζημιές προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση στο χωριό Νίκη στη Φλώρινα, όπου σπίτια και χωράφια πλημμύρισαν ενώ ίδιο είναι και το σκηνικό στην Τοπική Κοινότητα Βαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου, όπου το νερό μπήκε σε αρκετές κατοικίες και αποθηκευτικούς χώρους.

Τέλος, στα Γρεβενά τα ποτάμια της πόλης Καστράκι, Γρεβενίτης και Βενέτικος «φούσκωσαν» χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές, φτάνοντας όμως στα οριακά επίπεδα των γεφυριών Ζιάκα, Αζίζ Αγά και Σπανού.

Στον Εβρο

Τα πρώτα προβλήματα με πλημμύρες άρχισαν να κάνουν χτες την εμφάνισή τους στον Εβρο, από την εισχώρηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαΐλογκρατς στη γειτονική Βουλγαρία, που είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να εισχωρήσουν αρχικά στον ποταμό Αρδα και στη συνέχεια στον Εβρο.

Αποκλείστηκε μεγάλο μέρος της Εθνικής οδού Ορεστιάδας - Ορμενίου, που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα επειδή τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, ενώ ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και στο τελωνείο στις Καστανιές, που έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρχαν και μέσα στον οικισμό των Καστανιών χωρίς ωστόσο να υπήρχε κίνδυνος μέχρι το απόγευμα για κατοικίες ή καταστήματα, ενώ από τα νερά που έχουν εισχωρήσει στην ελληνική πλευρά καταστράφηκε σε μήκος εκατό περίπου μέτρων και ένα μέρος του «φράχτη» στον βόρειο Εβρο.

Στη Λέσβο

Οι ισχυροί άνεμοι έπληξαν το τελευταίο τριήμερο και τη Λέσβο με αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα, κολόνες και καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθούν υλικές ζημιές σε οχήματα. Παράλληλα οι ψαράδες του νησιού είδαν πολλές βάρκες να αναποδογυρίζουν από τα υψηλά κύματα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πλημμύρισε η περιοχή Ψαροπόταμος μετά από υπερχείλιση του ποταμού Χαλάνδρα.

Οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν προβλήματα και στην κυκλοφορία των οχημάτων με σημαντικότερα αυτά στη διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης προς το αεροδρόμιο του νησιού. Εκτός αυτών, υπήρχαν και «εμπόδια» στη σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη επικράτεια καθώς είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου των πλοίων ενώ έχουν ματαιωθεί προγραμματισμένες πτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χίο.

Σημειώνεται πως πολλές είναι και οι ζημιές που υπέστησαν κτήματα και κατοικίες από την υπερχείλιση του ποταμού Χαλάνδρα. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ο ποταμός έχει χρόνια να καθαριστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ