Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τους πήρε το ποτάμι

Η έλλειψη έργων και υποδομών για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των συνεπειών τέτοιων φαινομένων, που οφείλεται στη μη καταβολή πόρων για τη χρηματοδότησή τους, είναι η πραγματική αιτία των πλημμυρικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία.

Στα Τρίκαλα η έλλειψη ισχυρών αντιπλημμυρικών αναχωμάτων είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ο Πηνειός ποταμός και παραπόταμοί του και τα νερά να «πνίξουν» και να καταστρέψουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά.

Ιδιαίτερα σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στην περιοχή της Φαρκαδόνας, καθώς πάνω από 10.000 στρέμματα στη Φαρκαδόνα, στο Ζάρκο, στο Κλοκοτό, στην Πηνειάδα, στο Κεραμίδι κι άλλα χωριά κατακλύστηκαν από τα νερά του Πηνειού και του Ενιππέα.

Καταστροφές προκάλεσε και η υπερχείλιση του παραπόταμου του Πηνειού, Πάμισου σε περιοχές των χωριών Μεγάλα Καλύβια και Λαζαρίνα - διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο που ενώνει τα δυο χωριά και διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς - καθώς και στα χωριά Φήκη, Βαλτινό κ.ά. από την υπερχείλιση του ξεροπόταμου Γκούβελου.

Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Τρικάλων, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Καΐκη και Κώστα Τάσιο, επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με κατοίκους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, αφού σημείωσαν ότι η έλλειψη κονδυλίων για έργα υποδομής εμφανίζεται ανάγλυφα και στους προϋπολογισμούς του Δήμου Τρικάλων, τόνισαν: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι η μοναδική δημοτική παράταξη που έχει αναδείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλές φορές εδώ και χρόνια, τη σπουδαιότητα τέτοιου σχεδιασμού, ιεραρχώντας το ως κυρίαρχο ζήτημα. Το ακριβώς αντίθετο, όμως, επικρατεί στις κατευθύνσεις του 'Καλλικράτη" και της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες τέτοια έργα πολιτικής προστασίας είναι "μη επιλέξιμα". Χαρακτηρίζονται ως "μη επιλέξιμα" γιατί απλά δεν αποτελούν πεδίο παραγωγής κέρδους για επιχειρηματικούς ομίλους».

Επισήμαναν ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας για να λυθεί αποτελεσματικά πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις γης και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.

Ζημιές έγιναν και σε χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, όπως και σε δρόμους κι άλλες υποδομές, στο Νομό Καρδίτσας, καθώς υπερχείλισαν τα ποτάμια Μέγας, Αχελώος και Πετρουλιώτης.

Στο Νομό της Λάρισας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 3ο χλμ της Επαρχ. Οδού Αμπελώνα - Δελερίων και διεξάγεται από παρακαμπτήριους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ