Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα κριτική Ερντογάν στον ΟΗΕ

Γκρίνια της Αγκυρας για μη «επέμβαση» στη Συρία, στο φόντο ευρύτερων επιδιώξεων της τουρκικής αστικής τάξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί πάλι κριτική στον ΟΗΕ, ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι πια ικανός να ηγηθεί παγκόσμια», παίρνοντας αφορμή από την έλλειψη «παρεμβάσεων» για τη Συρία, δηλαδή την εντελώς απροκάλυπτη στήριξη που η Αγκυρα θα ήθελε να δείξει ο Οργανισμός στις δυνάμεις που αντιμάχονται την κυβέρνηση Ασαντ.

«Εχουν πεθάνει 350.000 άνθρωποι και δεν έχει γίνει ακόμα παρέμβαση (στη Συρία)», επισήμανε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιπροσωπεύονται μόνο τρεις ήπειροι και δεν υπάρχει φωνή «που να αντιπροσωπεύει το Ισλάμ» μεταξύ των μονίμων μελών. «Αυτό είναι δικαιοσύνη;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, καταλήγοντας: «Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να αλλάξουν».

Τα σχόλια της τουρκικής κυβέρνησης για τον ΟΗΕ δεν αποτελούν έκπληξη, συνδέονται με τις αξιώσεις της Αγκυρας να εξασφαλίσει αναβαθμισμένο ρόλο σε Μέση Ανατολή και όχι μόνο, ενώ συνεχίζονται γενικότερες ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα αλλά και τις ενδοϊμπεριαλιστικές συνεργασίες. Η τουρκική πλευρά αυτοπροβάλλεται ως πιο άξιος υπερασπιστής των μουσουλμάνων, δίνοντας ώθηση σε σχέδια αραβικών κεφαλαίων να διεισδύσουν σε διάφορες αγορές και διεκδικώντας - όπως είναι φυσικό - τη μερίδα του λέοντος για τουρκικά μονοπώλια. Δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις που ο Ερντογάν έχει κάνει το τελευταίο δίμηνο στην Αφρική.

Σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας, Φικρί Ισίκ, στη Σύνοδο των υπουργών Βιομηχανίας των D-8 (Developing - 8), της «Ομάδας» που έχουν συγκροτήσει από το 1997 οκτώ «αναπτυσσόμενες» χώρες και συγκεκριμένα οι: Τουρκία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία, Πακιστάν. Καλώντας σε στήριξη των σχεδίων για κατασκευή αυτοκινήτου τουρκικής παραγωγής, ο Ισίκ δήλωσε από την Τεχεράνη - όπου έγινε η συνάντηση - ότι «πρέπει να αποτυπώσουμε αυτή τη συνεργασία με σταθερά προγράμματα και να ανέβουμε επίπεδα... Με κοινές επενδύσεις και προγράμματα μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην ανάπτυξη των οικονομιών μας. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτήματα για τον Γκιουλέν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ερωτήματα προκάλεσε η συζήτηση που πυροδότησε στη χτεσινή ενημέρωση των συντακτών, ένα ερώτημα που υποβλήθηκε στον Τούρκο αντιπρόεδρο, Μπουλέντ Αρίντς, σχετικά με το «αν ο (σ.σ. ισλαμιστής επιχειρηματίας ιμάμης που βρίσκεται στις ΗΠΑ) Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πεθάνει από τον Σεπτέμβρη του 2013», σύμφωνα με τη «Χουριέτ». Η δημοσιογράφος - για την οποία η «Χουριέτ» μετέδωσε ότι παλιότερα ανήκε στη δημοσιογραφική «συνοδεία» του Νταβούτογλου - επικαλέστηκε δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων. Πάντως, χτες, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευσαν ενυπόγραφο άρθρο του Γκιουλέν στο οποίο ασκείται κριτική στην Αγκυρα για έλλειψη δημοκρατίας. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριο του Γκιουλέν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση προκλήσεων για το Αιγαίο (2017-04-27 00:00:00.0)
Ματαιώθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου (2016-11-18 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει βουλευτικών εκλογών (2015-05-20 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις γύρω από την υποψηφιότητα Φιντάν (2015-02-11 00:00:00.0)
«Γέφυρες» με την κουρδική κοινότητα (2014-06-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αποκαλύψεις και η αντιπαράθεση (2013-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ