Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επίθεση σε στρατιώτες που περιπολούσαν

ΝΙΚΑΙΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τρεις Γάλλοι στρατιώτες που περιπολούσαν χτες σε δρόμους της Νίκαιας δέχτηκαν επίθεση από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι. Δύο από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας στο πρόσωπο και ο άλλος στο χέρι. Γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Μοντ», το επώνυμό του είναι Κουλιμπαλί, αλλά δεν είχε διευκρινιστεί αν είχε σχέση με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, έναν από τους φερόμενους ως τζιχαντιστές που κατηγορούνται ότι ευθύνονται για το θάνατο συνολικά 17 αθώων ανθρώπων.

Οι τρεις στρατιώτες φρουρούσαν ένα εβραϊκό κέντρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Vigipirate» (σ.σ. «Βιζιπιράτ», που έχει προέλθει από τις λέξεις - επαγρύπνηση («vigilance») και πειρατές («pirate») που η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μετά από τις αιματηρές επιθέσεις του περασμένου Γενάρη. Συνολικά, πάνω από 10.500 στρατιώτες έχουν ακροβολιστεί με το όπλο στο χέρι σε γαλλικές πόλεις όλης της επικράτειας, στο πλαίσιο της πολιτικής «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», το οποίο - εκτός όλων των άλλων - φορτώνει το γαλλικό λαό με νέους «λογαριασμούς». Για το κόστος των νέων μέτρων που εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε σημειώσει ότι «θα αντισταθμισθεί με οικονομίες που θα γίνουν στο σύνολο των δημόσιων δαπανών, χρόνο με το χρόνο». Η «Λε Μοντ» έγραψε ότι μόνο το πρόγραμμα «Vigipirate» κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ τη μέρα!

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε χτες ότι οκτώ ακόμα άτομα συνελήφθησαν, σε Παρίσι και Λιόν, ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών που οργάνωνε τη στρατολόγηση νέων με στόχο να αναχωρήσουν για τη Συρία. «Σχεδόν ένα μήνα μετά τις επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι, η επιχείρηση αυτή δείχνει εκ νέου τη μεγάλη αποφασιστικότητα των δυνάμεων ασφαλείας, υπό τη δικαστική αρχή, να πατάξουν την τρομοκρατία», τόνισε ο Καζνέβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ