Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα σημάδια ενδοαστικών αντιθέσεων

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στις βουλευτικές εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα σημάδια έντασης των ενδοαστικών αντιθέσεων εκδηλώνονται στην Τουρκία, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 7 Ιούνη. Το Σαββατοκύριακο υπέβαλε την παραίτησή του ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, προκειμένου να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Αν και ο Φιντάν θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν («δραστήριος» και στο πλαίσιο της καταπολέμησης του λεγόμενου «παράλληλου κράτους»), ο Τούρκος Πρόεδρος αποδοκίμασε την παραίτησή του και δήλωσε ανοιχτά: «Δεν βλέπω με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Χακάν Φιντάν». Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης αλλά και άλλα στελέχη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου σχολίαζαν την υποψηφιότητα Φιντάν ως «σημάδι» ότι θα αδειάσει η πρωθυπουργική καρέκλα. Ο ίδιος ο Φιντάν δεν έχει κάνει σχόλια μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συλλήψεις στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» του κρατικού μηχανισμού από συμμάχους του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη και αντιπάλου πλέον του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν. Το τελευταίο, ένατο κατά σειρά από το Δεκέμβρη του 2013 «κύμα» συλλήψεων αφορά 21 αστυνομικούς που, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» είχαν πραγματοποιήσει υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν και άλλων από το περιβάλλον του. Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση έθεσε υπό κρατική εποπτεία την ισλαμική τράπεζα «Ασια Μπανκ» που έχει σχέσεις με τους κύκλους του Γκιουλέν, με το επιχείρημα της έλλειψης «διαφάνειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ