Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά συνδρομή του ΟΟΣΑ για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «που δεν τόλμησαν άλλοι»

Συνάντηση με τον επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία, είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, το γνωστό οργανισμό που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός...

Eurokinissi

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, το γνωστό οργανισμό που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός...
Υμνολογώντας την εμπειρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε «συνταγές» τονωτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποδέχτηκε χτες τον επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία, στην Αθήνα, γνωστοποιώντας τη μονιμοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου, που θα κάνει την Ελλάδα «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα»...

Αν και οι συγκεκριμένοι άξονες του σχεδίου αυτού παραμένουν άγνωστοι, καθώς η συγκυβέρνηση αρνείται να γνωστοποιήσει το παραμικρό, εντούτοις η συνδρομή του ΟΟΣΑ προϊδεάζει για το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει κατά καιρούς εισηγηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός - Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κ.ά. - θεμελιώνονται στη βάση της πλήρους ανατροπής κεκτημένων του λαού. Τέτοιο αντιλαϊκό περιεχόμενο είχε και η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που κατακεραύνωνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταφύγει σήμερα σε αστείες δικαιολογίες πως επρόκειτο για «εργαλειοθήκη της κυβέρνησης, όχι του ΟΟΣΑ»!

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Α. Γκουρία τον «πιο χρήσιμο άνθρωπο σήμερα στην Ευρώπη», καθώς ζητούμενο για την ΕΕ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου ο ΟΟΣΑ έχει να επιδείξει περγαμηνές. Επέκρινε την ΕΕ επειδή, «σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη συνταγή της λιτότητας, γι' αυτό το λόγο αντί να την επιλύσει, τη βάθυνε ακόμα περισσότερο, υποθηκεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της».

Σαρωτικές «μεταρρυθμίσεις»

Εξωραΐζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι λαοί σε άλλα κράτη της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι μόνο η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα ανθρωπιστική κρίση» κι ένα δημόσιο χρέος μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος ως ποσοστό του ΑΕΠ απ' αυτό που είχε πριν από την κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο επιχείρησε να αφαιρέσει από τις μεταρρυθμίσεις το ταξικό τους πρόσημο, που τις καθιστά συμφέρουσες για το κεφάλαιο, επώδυνες για το λαό που υφίσταται τις συνέπειές τους. Ετσι υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις αλλά απορυθμίσεις, αποδιάρθρωση και όχι αναδιάρθρωση» και ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις «που έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέροντας μεταξύ άλλων ζητήματα όπως το φορολογικό, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής κ.ά.

«Θέλουμε λοιπόν να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον ΟΟΣΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Αυτή η συνεργασία θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που νομίζω έκανε επικοινωνιακή ζημιά και στις δύο πλευρές, αλλά με βάση τη λαϊκή εντολή που πήραμε από λαό, με βάση το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Βουλή», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε και η σύσταση μόνιμης κοινής επιτροπής συνεργασίας, «που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα».

«Αποφασίσαμε να έχουμε στενή συνεργασία και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Πολύ σύντομα θα μεταβώ στο Παρίσι, όπου θα έχω την ευκαιρία να επισημοποιήσω αυτή τη σχέση συνεργασίας και να δούμε συγκεκριμένες πτυχές για το πώς προχωράμε σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας τον Α. Γκουρία ότι «βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιστρέψουν αυτή την εικόνα την αρνητική για την Ελλάδα».

Εργαλεία για κέρδη και ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά του ο Α. Γκουρία ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ώστε να μείνει εκτός της διαμάχης για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ. Ετσι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΟΟΣΑ προσφέρει την «εμπειρία» του όπου του ζητηθεί, ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα «για να της υποδείξει τι οφείλει να πράξει» αλλά για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, να την ενημερώσει για το πώς αντιμετωπίζουν άλλα κράτη τα ίδια προβλήματα και να θέσει υπόψη της τα μέσα αντιμετώπισής τους, είτε αυτά αφορούν στο φορολογικό σύστημα, είτε στην πάταξη της διαφθοράς, είτε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ο Α. Γκουρία δεν έκρυψε ότι στόχος της συνεργασίας δεν είναι άλλος απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα και διαμήνυσε: «Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει τη διαρθρωτική προσαρμογή, κάποια απ' τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο, δεν φέρνουν αποτελέσματα αμέσως, όταν μιλάμε για Παιδεία, καινοτομία, φορολογία, διαφθορά, δικαιοσύνη, κοινωνία, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας (...) Ομως αυτοί είναι τρόποι προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει ανάπτυξη».

Στο διάλογο με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κοινούς στόχους με τον ΟΟΣΑ και η συνεργασία θα φέρει αποτελέσματα ως προς την επίτευξή τους, αν και απέφυγε να εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί, περιοριζόμενος στα «ανώδυνα», όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου κ.λπ.

Ο Α. Γκουρία αρνήθηκε ότι ο ΟΟΣΑ θα επιβλέψει το «πρόγραμμα - γέφυρα» που προτείνει η συγκυβέρνηση στην ΕΕ, όπως και ότι συμφωνήθηκε πρόγραμμα δέκα σημείων για την ανάπτυξη, διευκρινίζοντας: «Εμείς δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν ούτε να διαδραματίσουμε άλλο ρόλο πέραν του ρόλου που επιθυμεί η κυβέρνηση να αναλάβουμε. Ξαναλέω, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται στα πεδία της διακυβέρνησης, φορολόγησης, πάταξης της διαφθοράς, διαφάνειας, δημόσιας διοίκησης αλλά εργαζόμαστε και σε άλλα πεδία, όπως Παιδεία, Υγεία, Ερευνα και ανάπτυξη, υποδομές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεπώς έχουμε συλλογική εμπειρία και πείρα, την οποία θέτουμε στην υπηρεσία του συνομιλητή μας και η κυβέρνηση θα την εξετάσει και θα επιλέξει αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε και ενδεχομένως θα επιλέξει να μεταμορφώσει όλα αυτά σε κανόνες, ενδεχομένως και σε νομοθετήματα».

Συνάντηση και με Σταθάκη

Ο Α. Γκουρία συναντήθηκε χτες και με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με τον Οργανισμό, με επίκεντρο τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Υποδομές, δημόσιες προμήθειες, ανταγωνισμός, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι οι τομείς στους οποίους θα εστιαστεί μία νέα ολιγόμηνη συνεργασία με τον Οργανισμό, όπως ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ