Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ
Αιγυπτιακές επιδρομές με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Εντείνονται οι διεργασίες για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση

Ο πρώην στρατηγός και νυν Πρόεδρος της Αιγύπτου, Α. Σίσι, στο διάγγελμά του, που έδωσε το έναυσμα για τις επιδρομές στη Λιβύη
Ο πρώην στρατηγός και νυν Πρόεδρος της Αιγύπτου, Α. Σίσι, στο διάγγελμά του, που έδωσε το έναυσμα για τις επιδρομές στη Λιβύη
ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Νερό στο μύλο» της συνέχισης και κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Λιβύη, με απώτερο στόχο την αναδιανομή της «πίτας» για τα μονοπώλια, ρίχνουν οι αποκεφαλισμοί 21 Αιγυπτίων χριστιανών κοπτών από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Λιβύη, οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με νέο προπαγανδιστικό βίντεο ...χολιγουντιανού στιλ. Οι νέες εκτελέσεις έδωσαν την αφορμή που περίμενε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι για να προχωρήσει άμεσα σε νέες (μετά από αυτές που έκανε το 2014) αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη γειτονική χώρα, προτρέποντας το βράδυ της Κυριακής άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επέμβαση στη Λιβύη, επικαλούμενος ζήτημα «διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Μέσα σε ελάχιστες ώρες από το διάγγελμα Σίσι, αιγυπτιακά μαχητικά, σε συνεννόηση με τη λιβυκή Πολεμική Αεροπορία, βομβάρδισαν χτες το πρωί και το μεσημέρι θέσεις των τζιχαντιστών στην ανατολική λιβυκή πόλη Ντάρνα. Παράλληλα λιβυκά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στις πόλεις Μπεν Τζαουάντ και Σύρτη. Ο Λίβυος ταγματάρχης Μοχάμεντ Εγκάζι, μιλώντας ως εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού, εκτίμησε ότι από τις επιδρομές σκοτώθηκαν πάνω από 60 μισθοφόροι και ότι προκλήθηκαν σοβαρές απώλειες σε τηλεπικοινωνιακό υλικό, αντιαεροπορικούς πυραύλους και καταστροφές σε κέντρο εκπαίδευσης τζιχαντιστών.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ενδιαφέρον προκαλεί η σπουδή ορισμένων στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, όπως η υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, για την πραγματοποίηση «διεθνούς» επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «ΙΚ», «για γεωγραφικούς, οικονομικούς, ιστορικούς λόγους». Η Πινότι μιλώντας στην εφημερίδα «Μεσατζέρο» δεν απέκλεισε ως μελλοντικό σενάριο ακόμη και την αποστολή 5.000 Ιταλών στρατιωτών στη Λιβύη, ισάριθμους δηλαδή με αυτούς που έστειλε η Ιταλία στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εκεί ιμπεριαλιστικής επέμβασης με πρόσχημα τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, προσπάθησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο TG5 TV ότι η κυβέρνησή του θα ζυγίσει τη συμμετοχή της σε όποια στρατιωτική επέμβαση κατά του «ΙΚ» στη Λιβύη, εάν αποτύχουν οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την «αποτρόπαιη και άνανδρη δολοφονία» 21 Αιγυπτίων στη Λιβύη προτείνοντας ως λύση την ανεύρεση «πολιτικής λύσης» στις συγκρούσεις που μαστίζουν τη χώρα.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε τις δολοφονίες και εξέφρασε ανησυχία για την επέκταση των επιχειρήσεων του «ΙΚ» στη Λιβύη και δήλωσε ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της είναι «αποφασισμένοι να πατάξουν» τους τζιχαντιστές. Στο Κάιρο, υπογράφτηκε, χτες, όπως αναμενόταν, γαλλο-αιγυπτιακή συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών «Ραφάλ» στην Αίγυπτο.

Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «βαθιά οδύνη» για τη δολοφονία 21 Αιγυπτίων κοπτών στη Λιβύη, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν από την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» διότι «απλά και μόνο ήταν χριστιανοί».

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που το 2014 είχαν συμμετάσχει μαζί με τους Αιγύπτιους σε αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών στη Λιβύη, σημείωσε ότι η χώρα του θα αφιερώσει «όλα τα μέσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου να εξαλείψει την τρομοκρατία και τη βία που κατευθύνεται σε βάρος των πολιτών της».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Με αίτημα της Αιγύπτου και της Γαλλίας συγκλήθηκε χτες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για να αποφασίσει τη λήψη «νέων μέτρων» εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Σε πρώτη φάση, το ΣΑ καταδίκασε ομόφωνα και «έντονα» τους αποκεφαλισμούς 21 Αιγυπτίων, χαρακτηρίζοντάς τους «ενέργεια άνανδρη και απεχθή». Σε σχετικό ανακοινωθέν, το ΣΑ διαβεβαίωσε πως το «ΙΚ» «θα αποτύχει» και υποστηρίζεται ότι οι βάρβαρες ενέργειες των τζιχαντιστών «δεν εκφοβίζουν αλλά ενισχύουν την αποφασιστικότητα» των κρατών - μελών του να τους πολεμήσουν.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, κατήγγειλε τις εκτελέσεις των Αιγυπτίων ισχυριζόμενος πως «ο διάλογος» θα δώσει «την καλύτερη ευκαιρία στη Λιβύη να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση» που αντιμετωπίζει, που βέβαια συνειδητά κρύβει ότι είναι αποτέλεσμα προηγούμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, έχει σταλεί από χτες εκτάκτως στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ξεκινώντας διαβουλεύσεις και πιέσεις για «απτά μέτρα» κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη, δηλαδή νέα επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ