Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ετοιμη για σύσφιξη σχέσεων με Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την αυξημένη «ετοιμότητα» των κινεζικών μονοπωλίων να αναπτύξουν δράση σε μια σειρά κλάδους της ιρανικής οικονομίας αποτύπωσε η επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στο Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Ο Γι συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και σύμφωνα με το πρακτορείο «ΦΑΡΣ» δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, όπως και ότι μια ολοκληρωμένη πυρηνική συμφωνία θα λειτουργήσει προς όφελος του ιρανικού έθνους και όλης της περιοχής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γι ανέφερε ότι «η Δύση χρησιμοποιεί το πυρηνικό ζήτημα ως πρόσχημα για να εμποδιστεί η πρόοδος του Ιράν και η οικονομική του ανάπτυξη».

Οσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Γι υπογράμμισε ότι αυτές αποτελούν προτεραιότητα για το Πεκίνο. Ο δε Ζαρίφ επισήμανε ότι μια σειρά τομείς του ενεργειακού κλάδου, όπως η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδία οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Πριν το Ιράν, ο Γι επισκέφτηκε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δεύτερο σταθμό της περιοδείας που ξεκίνησε στις 12 Φλεβάρη από το Πακιστάν. Στις συναντήσεις που είχε στο Ντουμπάι, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να «συνεργαστεί» με τα ΗΑΕ ειδικά στην ανάπτυξη σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, την πυρηνική ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και άλλους κλάδους. Επιδοκίμασε το ρόλο που τα ΗΑΕ «διαδραματίζουν σε όλη την περιοχή» και υπογράμμισε την ελπίδα της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (FTZ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ